Jeges, havas járdák – Mindenkinek rendben kell tartania a saját járdáját

A nyíregyházi helyi rendelet szerint mindenkinek az ingatlana környékén rendben kell tartania a járdát. Ez azt jelenti, hogy a havat el kell onnan lapátolni, és síkosságmentesíteni kell a szakaszt. Emellett az ingatlantulajdonosok vagy az ott lakók kötelezettsége, hogy a nappal megolvadt és jégcsappá fagyott hó se jelentsen veszélyforrást az arra közlekedők számára.

A hét közepéig még napközben is mínuszok lesznek, éjszakánként pedig akár mínusz 12 fokig is hűlhet a hőmérséklet. A csapadék a napsütéses időben napközben megolvadhat, ami éjszaka a járdákra, utakra fagyhat. Ezek eltávolításáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia az ingatlana közelében – erre hívja fel a figyelmet Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

A helyi rendeletünk szerint mindenkinek az ingatlana környékén rendben kell tartania a járdát. Ez azt jelenti, hogy a havat el kell onnan lapátolni, és síkosságmentesíteni kell a szakaszt. Ha jég is van a járdán, ezt fel kell oldani, sózni nem lehet, de érdesítő anyaggal fel lehet szórni. Nem az a célunk, hogyha ezt valaki nem teszi meg, azt megbüntessük, hanem hogy rákényszerítsük erre a lakosságot.”

Bodrogi László elmondta, a felügyelők célzottan ennek az ellenőrzése miatt járják a várost, és figyelmeztetik a tulajdonosokat, illetve a lakókat a kötelességük elvégzésére. Hozzátette, azonban nemcsak a lábunk elé, hanem felfelé is nézve érdemes közlekednünk.

Nappal mégiscsak napsütés lesz, a hó valamennyire meg fog olvadni, megfagyva veszélyes jégcsapok keletkeznek belőle, ez pedig komoly gondot tud okozni. Mindenkinek kötelessége ennek az eltávolítása, amelyhez akár a katasztrófavédelem segítségét is kérhetik a lakosok. Ne csak azt nézzük, hogy ne csússzunk el, hanem hogy ne essen semmi a fejünkre.”

A Közterület-felügyelet vezetője hozzátette, ha bárki veszélyes jégcsapokat, fagyott járdaszakaszt lát, amely veszélyezteti a közlekedők biztonságát, azt bejelentheti a Közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható 42/414-118-as ügyeleti telefonszámán.