Javuló életkörülmények

 A felsőoktatási intézménynek az önkormányzattal közös felmérése 2008-ban kezdődött és kétévente tartanak adatfelvételt. A munka során mindig ugyanazt a kétezer háztartást keresik fel Nyíregyházán és olyan dolgokat vizsgálnak, mint az anyagi jövedelmi helyzet, a foglalkoztatás, a család összetétel vagy az egészségi állapot. A felmérések azt mutatják, hogy 2008 és 2010 között a mutatók romlást jeleztek, két évvel később pedig már enyhe javulást mutatnak. Ezekből kiderül, hogy nőtt az átlagjövedelem és a foglalkoztatás, a szegénységben élők aránya pedig csökkent.
Dr. habil Fábián Gergely dékán elmondta, a kutatás során három megyében végeztek felmérést, melyben azt lehet látni, hogy Nyíregyháza egy sziget a térségben, amely sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, akár gazdasági, akár munkaerőpiaci, akár jövedelmi adatok tekintetében.

Magyar örömlányok Svájcban

Egy egyedülálló kutatás eredményeiről is beszámoltak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Az intézmény tudományos ülésén ismertették annak a felmérésnek az eredményét, amit két nyíregyházi szakember végzett a Svácjban dolgozó magyar prostituáltakról. Sokan az ország keleti részéből vállalnak ott munkát, a fiatalok mellett sok a középkorú nő is.
Szoboszlai Katalin, az egyik kutató azt mondta, svájci szociális munkások keresték meg őket, hogy segítsenek abban, hogy jobban megismerjék az ott dolgozó nőket. A Perfiéria Egyesület vezetője kutatótársaival együtt az alpesi országban is végeztek felméréseket, aminek eredményeit, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott tudományos ülésen mutatták be. Szoboszlai Katalin elmondta: a terepmunka tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar nők jelentős számban vesznek részt Svájcban az utcai prostitúcióban. Két városban, Zürichben és Baselben vizsgálódtak a szakemberek. Ebből kitűnik, hogy itt Nyíregyháza környékéről származó örömlányokkal is lehet találkozni, de az Észak-Kelet magyarországi területekről jelentős számban érkeznek. A felmérés azt mutatja, egyértelműen a pénzkereseti lehetőség miatt lesznek örömlányok.