Javuló bűnügyi statisztikák

Rendőrségi évértékelő értekezletet tartottak a megyei kapitányságon. A gyűlésen részt vett Halmosi Zsolt vezérőrnagy is, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Javuló statisztikákról számolt be Tarcsa Csaba, megyei főkapitány. Elmondta, csökkent a regisztrált és a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Megköszönte a megyei állománynak és a Készenléti Rendőrség megerősítő szolgálatot ellátó állományának is az ennek érdekében végzett tevékenységét.

 

KEVESEBB EMBERÖLÉS

 

A legtöbb bűncselekménytípus csökkenést mutat. Az összesített bűncselekmények adatai szerint közel 3 ezerrel kevesebbet regisztráltak, mint az azt megelőző évben. A nyomozási eredményesség azonban javult, az meghaladja a 60 százalékot.

További képekért kattintson a fotóra!

Jóval kevesebb bűncselekményt követtek el közterületen, ezeknek a felderítése pedig jelentősen jobb. Emberölésből is kevesebb volt, 2014-ben 9-en haltak meg gyilkosság következményeként, ez mind családon belüli emberölés vagy annak kísérlete volt.
Rablásból több volt mint 2013-ban, testi sértésből és garázdaságból kevesebb. A lakásbetörések száma is csökkent, ez annak is köszönhető, hogy több szervezett bűnözői csoportot fogtak el a rendőrök. Lopásból is kevesebb volt 2014-ben, a megyei rendőrfőkapitány szerint a javuló statisztikák annak is köszönhetőek, hogy több a rendőr a közterületeken.

 

NAGYOBB KÖZTERÜLETI JELENLÉT

 

A rendőrök úgynevezett közterületi jelenléte 669 ezer 217 óra volt 2014-ben. Tehát ennyi időt töltöttek az utcákon. Ez még kiegészül azzal a 129 ezer 705 órával, amit a készenléti szolgálat adott hozzá. A rendőrséghez tartozik a két határ ellenőrzése is. Tavaly 7 milliós személy- és 3 milliós gépkocsiforgalmat regisztráltak. Ebből mindössze 240 illegális határátlépés történt.
Az évértékelő sajtótájékoztatón elmondták, a 2014-es évben számos fejlesztés is volt. Önkormányzati projekt részeként felújították például az érkerti rendőrőrsöt, de megújult az újfehértói is. Vásárosnaményban pedig 5,4 millió forint értékben új hajókat kaptak a vízirendőrök.

Erdős József

Fotó: Trifonov Éva