Javulhat az illegális migráció kezelése

A Fidesz országgyűlési képviselője kiemelte, döntés született arról, hogy felgyorsítják a menekültügyi kérelmek elbírálását, és felállítják a műszaki határzárat a szerb-magyar határon. A politikus szerint ezek az intézkedések a biztonságos ország megteremtését szolgálják.

– A magyar nemzeti érdekeket kell figyelembe venni a menekültek és migránsok kérdésében – ezt már Petneházy Attila mondta. A Fidesz nyíregyházi országgyűlési képviselője szerint Magyarország egy biztonságos tranzitország, amelyen keresztül a migránsok Nyugatra kívánnak továbbmenni. Ugyanakkor a menekültek már eleve biztonságos országban léptek Európa területére, hiszen itt már alapvetően nincsenek háborúk, és nem üldözik őket. Az Unió ráadásul úgy rendelkezik, ott kellene visszatartani a migránsokat, ahol beléptek az Unióba, ez pedig minden bizonnyal valamelyik déli uniós tagállamban történt, például Görögországban vagy Olaszországban. A politikus hozzáfűzte, az Unió minden tagállama kivétel nélkül biztonságot nyújt a menekülteknek. Ha ennek ellenére a migránsok a legfejlettebb tagállamokba kívánnak eljutni, akkor az azt jelenti, hogy gazdasági, megélhetési bevándorlókról van szó.

– Nagyon sok felmerülő probléma akad ezen dolog körül: az emberiesség, az, hogy ennyire kell figyelni ezekre a menekültekre – mondta Petneházy Attila. – Kik azok, akik valóban életveszélyben vannak, és kik azok, akik a jobb élet reményében jönnek felénk. Nagyon érzékeny ez a téma. Egy biztos, azt gondolom, hogy mindenek fölé kell helyezni a magyar nemzeti érdekeket.

Z. Pintye Zsolt