Játék-film-játék – Újabb időszaki kiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

Újabb időszaki kiállítás nyílt péntek délelőtt a Kállay Gyűjteményben. A Játék-film-játék címet viselő tárlat már a Múzeumok Éjszakájának előfutára. A régmúlt idő játékai, Dragon Ball figurák és szobrok, valamint STAR WARS relikviák tekinthetőek meg az első emeleti kiállítótérben.

 

Három különböző, generációkon átívelő kiállítási anyag kapott helyet a Kállay Gyűjtemény első emeleti kiállítóterében. A Játék-film-játék címet viselő tárlat számos meglepetést tartogat a látogatók számára, a nem mindennapi kiállítási anyaghoz több múzeumpedagógiai foglalkozást is terveznek.

– Egy kicsit már megelőlegeztük a Múzeumok Éjszakája programját, hiszen ma, május 19-én megnyitottuk ezt a kiállítást, amely három anyagból tevődik össze. A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely anyagából – velük nagyon jó a kapcsolatunk, hiszen a Rodolfo kiállítás is általuk került ide és nagy sikert aratott –, valamint két magángyűjtő anyaga is bekerült ebbe a tárlatba. Az egyikük dr. Martossy György, aki STAR WARS rajongó, illetve kollegánk, Balogh József, aki a Dragon Ball szerelmese. Ebből a gyönyörű szép válogatásból lehet egy komplett kiállítási anyagot megtekinteni – mondta el Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A Kállay Gyűjtemény és a Kecskeméti Katona József Múzeum nem először dolgozott együtt, most a régmúlt idő játékaiból hoztak el egy válogatást Nyíregyházára. Száz évvel ezelőtti relikviák kaptak helyet a vitrinekben, többek között ólomkatonák, fa- és papírvárak, valamint porcelánbabák.

– Három különböző típusú játékkiállítás látható itt, a Kállay Gyűjteményben. Nagy hagyományokkal rendelkező, a gyűjtők érdekkörébe is tartozó kiállításról van szó, amely megmutat olyan különbségeket is, hogy a régi idők játékaival hogyan és mint játszottak, illetve az újak, elsősorban a filmekhez kapcsolódó nagyon komoly játékipar, játékgyártás milyen figurákat termelt ki és annak milyen nagy hagyománya van – emelte ki dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ahogy dr. Ulrich Attila fogalmazott, ez a három tematikából álló tárlat azért is érdekes, mert megmutatja a különböző korok különbségeit egészen a modern korig. Ezen a szálon kapcsolódott a kiállításhoz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség főügyésze, dr. Martossy György, akit a Kállay Gyűjtemény kért fel, hogy STAR WARS relikviái közül állítson össze egy válogatást.

– A gyűjteményem ettől azért egy picivel nagyobb, de amit ide elhoztam, azok között vannak kis makettek, űrhajók, illetőleg egy teljes alakos rohamosztagos is látható és egy Darth Vader, valamint rohamosztagos sisak is, amit az érdeklődő látogatók fel is próbálhatnak majd – tette hozzá dr. Martossy György magángyűjtő.

A Kállay Gyűjtemény játékkiállításának bővítéséhez munkatársukat, Balogh József múzeumi grafikust is felkérte, hogy Dragon Ball figurái és szobrai még színesebbé és érdekesebbé tegyék a tárlatot.

– Több mint 150 darabból áll a gyűjteményem, folyamatosan bővül. Ez a szenvedély gyermekkoromban kezdődött, mert amikor berobbant az anime Magyarországra, akkor voltam én is általános iskolás, és emlékszem, hogy iskola után első utunk a trafikba vezetett, hogy megnézzük az új kártyákat és utána gyorsan haza leckét írni, majd az új részt megnézni. Ez a rajongás felnőtt koromban is végig kísért – emlékezett vissza Balogh József magángyűjtő.

A Játék-film-játék címet viselő tárlat már a Múzeumok Éjszakájának előfutára. Színes kiállítási anyagával igyekszik bevonzani az ifjúsági korosztályt is a művészetek világába.

Kapcsolódó galéria

Játékkiállítás a Kállay Házban 20230519