Járványidőszakban különösen fontos az utazási feltételek betartása az autóbuszjáratokon
Fotó: Volánbusz

A Volánbusz a koronavírus-járvány negyedik hullámában is fokozottan takarítja és fertőtleníti autóbuszait és állomásait, valamint mindent megtesz azért, hogy utasai a lehető legnagyobb biztonságban legyenek járatain. A közlekedési vállalat arra kéri a nyíregyházi utasokat, hogy az utazási feltételek és a járványügyi előírások – így különösen a maszkviselési kötelezettség – maradéktalan betartásával járuljanak hozzá a hatékony védekezéshez, a biztonságos utazáshoz és a szolgáltatás fenntartásához.

A Volánbusz felelős szolgáltatóként és munkáltatóként minden tőle telhetőt megtesz utasai és munkavállalói egészségének védelme érdekében. A védekezés a koronavírus-járvány kitörése óta folyamatos, a társaság fokozottan – minden éjjel és napközben – takarítja az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossa le a kapaszkodókat. Legalább hetente egyszer teljes körű fertőtlenítő takarításon is átesnek az autóbuszok. Az utasforgalmi és üzemi területek takarítása fokozott fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel, a korábbinál nagyobb gyakorisággal történik. 

A védekezés ugyanakkor csak abban az esetben lehet hatékony, ha az utazási feltételek és a járványügyi előírások maradéktalan betartásával az utasok is hozzájárulnak a szolgáltatás biztonságához. 

Az autóbuszjáratok csak érvényes menetjeggyel, bérlettel, illetve az utazási jogosultság egyéb módon történő igazolásával vehetők igénybe. A járművekre az első ajtón át kell felszállni. A különböző jogosultságokhoz tartozó utazási igazolványokat az azokat igazoló dokumentumokkal együtt kell felmutatni az autóbusz-vezetőnek. A bérletek csak abban az esetben érvényesek, ha tartalmazzák az ellenőrzéshez szükséges adatokat. Az előre megváltott vagy az autóbusz-vezetőnél vásárolt menetjegyet az utazás megkezdésekor a vezetőfülkénél vagy a második ajtónál található jegykezelő készülékkel haladéktalanul érvényesíteni kell.

Az utazásból kizárható az, aki ittas, botrányosan viselkedik, fertőző beteg, vagy aki az utazási feltételeket nem tartja be. Így például nem közlekedhet a Volánbusz járataival az sem, aki az utazást jogosulatlanul veszi igénybe, jegyet vagy bérletet felszólításra vagy ellenőrzéskor sem vált, illetve aki ruházatával, poggyászával, magatartásával az autóbuszt, utastársai ruházatát vagy poggyászát beszennyezheti. Az utazásból való kizárás mellett a nyíregyházi helyi autóbuszjáratokon 3860 forint pótdíjat köteles fizetni az, aki veszélyezteti a jármű vagy az utasok ruházatának tisztaságát, míg a jegy vagy érvényes utazási igazolvány nélküli utazás 5510 forintos pótdíjfizetési kötelezettséggel jár. A pótdíj 30 napon túli kiegyenlítése esetén további 12.120 forintos késedelmi díj fizetendő. A helyi pótdíjakra vonatkozó információk itt érhetők el.

A Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy az utazási feltételek mellett tartsák be a közegészségügyi előírásokat is, és ne feledjék, hogy az orrot és a szájat egyaránt elfedő maszk használata nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol a felszállás előtt vagy után tartózkodnak. Kizárhatók az utazásból és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők azok, akik az említett helyeken nem viselnek maszkot. A társaság vagyonőr és ellenőr munkatársai, valamint a szerződéses partnerek vagyonőrei rendszeresen ellenőrzik a maszkviselési előírás betartását az autóbusz-állomásokon, a megállóhelyeken és a járművek fedélzetén is.

A közlekedési társaság a védelmi intézkedések fenntartása mellett folyamatosan figyeli a járatok utasforgalmát, és szükség esetén nagyobb befogadóképességű autóbuszok vagy rásegítő járatok forgalomba állításával törekszik biztonságos szolgáltatást nyújtani utasai számára. A vállalat a közösségi közlekedés valamennyi résztvevőjének nevében köszöni utasai segítő közreműködését és azt, hogy mindenki felelősségteljesen, a szabályok maradéktalan betartásával veszi igénybe a járatokat.

 

Forrás: Volánbusz Zrt.