Járőrök a forgatagban – Fontos a vagyonvédelem

Figyeljünk jobban!

 

Az ünnepi bevásárlással együtt járó adventi forgatag vonzza a bűnözőket is, akik megpróbálják kihasználni az emberek esetleges figyelmetlenségét, netán könnyelműségét. A nyíregyházi forgatag hétvégétől várja a városlakókat, azonban a legtöbb zseblopást ilyen és ehhez hasonló helyeken követik el. Az alkalmi lopásokra specializálódott tolvajok a nem túl védett helyre rakott telefonokat, pénztárcákat figyelik – legyen szó egy farzsebről vagy egy nyitott táskáról.

 

A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a lakosság vagyonvédelmére, pénteki, figyelemfelhívó tájékoztatójukon a trükkös ál-adománygyűjtőkről is szóltak.

 

Dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta, az év végi ünnepek közeledtével nagyon sok adománygyűjtő jelenik meg közterületeken. Fontos tudni, hogy ezt a tevékenységet csak engedéllyel lehet végezni. Rendelkezni kell egy arcképes igazolvánnyal! Azt, az adományt adni szándékozó bármikor elkérheti, illetve az adomány átadásáról minden esetben bizonylatot vagy elismervényt állít ki az adománygyűjtő. Ha ezeket nem teszik meg, vagy igazolvánnyal nem rendelkeznek az 'adománygyűjtő' személyek, akkor valószínűleg átverésről van szó.

 

Több az autóval közlekedő ilyenkor

 

A bevásárlások miatt egyre többen közlekednek majd autóval, nekik is van mire figyelniük – tette hozzá a bűnmegelőzési osztályvezető.

 

Ajánlott kivilágított helyen parkolni; okmányt és értéktárgyat semmiképpen ne hagyjunk látható helyen az autóban.

 

Dr. Kovács Attila hangsúlyozat, szintén nagyon fontos, hogy mielőtt elhagyjuk a járművet, győződjünk meg arról, hogy tényleg lezártuk-e azt és valamennyi ablaka fel van-e húzva. Az adventi forgatagra nemcsak az árusok, hanem a rendőrség is készül: civil és egyenruhás rendőrök is járőröznek majd a belvárosban.


Dér Vivien