Járatja a motort álló helyzetben? Gyerekeket is veszélyeztet, mérgez! – hívja fel a  figyelmet a Zöld Akciócsoport
Szakács Sára képe, a Zöld Akciócsoport rajzversenyének résztvevője

A járművek kipufogógáza is a levegőszennyezés egyik formája – az általuk összegyűjtött tények mellett megoldási javaslatokat is küldött szerkesztőségünknek a Zöld Akciócsoport.

„Csak egy percre álltam meg”

A járművek kipufogógáza bizonyítottan összefüggésbe hozható az asztmával, allergiával, szív- és tüdőbetegségekkel, valamint a rákos megbetegedések számának növekedésével. „Csak egy percre álltam meg, míg kijön a gyerek a suliból, csak a fűtés miatt nem állítom le, a hidegen indulás árt a motornak, ez egy nagyon modern motor, nem ez szennyez, hanem a lakossági fűtés.” Használta, vagy hallotta valamelyik mondatot mostanában? Bár azt hisszük, saját kocsink bűze kívül marad az utastéren, de sajnos ez nem így van. Magunk is szívjuk, amit autónk kipufog.

Nyugat-Európában több helyen büntetik

Az Egyesült Államokban lezajlott vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik magzati korban ki vannak téve a járművek kipufogógázai okozta káros hatásoknak – például az utastérben melegedő édesanyjuk méhében – az életkoruknak megfelelőtől több ponttal elmarad az IQ-juk. Ha mindenki leállítaná a motort, mikor megáll, várakozik, telefonál a járó motorú kocsiban, 6 millió autó károsanyag kibocsájtásától kímélné meg levegőnket hazánkban. Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban bírságra számíthat, akit rajtakapnak, hogy álló helyzetben pöfög.

A modern motorok sem kivételek

A dízel technológia az összes fejlesztéssel (DPF szűrő, karmid adagolórendszer stb.) együtt sem képes arra, hogy az egészségre legveszélyesebb, 50 nanométer alatti részecskék számát és a nitrogén-oxid kibocsátását akár csak egy 20 éves benzines autó kibocsátás szintjére hozza. A városi SUV-ok bizonyítottan a legkárosabb szereplői a városi forgalomnak, de minden dízel csúcsszennyezőnek számít, ha szálló porról van szó. Gyakran hivatkoznak az autósok mentségként a modern, szűrőkkel felszerelt motoraikra, ha kritikusaik felelősségre vonják őket a városok rossz levegőjéért. A legveszélyesebb, a PM2,5, azaz a 2,5 mikronnál kisebb részecske kibocsátásának jelentős részéért épp a modern motorok tehetők felelőssé. Ez az a részecske, mely egyáltalán nem képes kiürülni a légutakból.

Káros a pöfögés

Az indulás előtti hosszas bemelegítés a keleti autókhoz köthető rossz beidegződés, mely a lakótelepi garászsorok speciális miliőjét idézi fel bennünk. A mai modern személyautók azonban – legyen szó benzines vagy éppen dízel típusokról – nem igazán igénylik azt, hogy a hidegebb idők beálltával elindulás előtt bemelegítsük a motorjukat. Egy rövid bemelegítésről persze szó lehet, de alapvetés, hogy napjaink autóit sokkal jobb úgy üzemi hőfokra hozni, hogy óvatos gázpedálkezeléssel mihamarabb elindulunk velük. A túl sokáig tartó üresben pöfögés kifejezetten káros az autóra is.

Állítsuk le a motort!

Rétegesen, a téli időjárásnak megfelelően öltözzünk akkor is, ha autóban utazunk. Pakoljuk be a holmit, ültessük- és kössük be a gyerekeket, ha kell, toljuk le a havat, miegymást a kocsiról, tisztítsuk meg a belső üvegfelületeket is, majd indítsuk be a kocsit. Állítsuk le a motort, úgy várakozzunk, telefonáljunk, telefonozzunk, beszélgessünk, adjunk át csomagot. Hosszabb ideig várakozva az autóban ülés helyett sétáljunk, keressünk melegedési lehetőséget egy közeli épületben.

Védjük gyermekeink egészségét, levegőnket Nyíregyházán is!

A cikk forrásai: