Januártól ellenőrzések várhatók a nyíregyházi hulladékudvarban

Egymás után érkeznek a járművek a Korányi Frigyes utcai hulladékudvarba. A Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a hulladék átvétele előtt egyeztetik a beszállító adatait. A tavalyi két hónapos kísérleti ellenőrzések után januártól már szigorúan vizsgálják, hogy a hulladékudvarokat használók jogosultak-e az udvarok szolgáltatásainak igénybevételére.

A hulladékokról szóló törvény kimondja, hogy az ingatlanhasználó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkezelő létesítménybe szállíthatja. Ezt a jogot az ingatlanhasználó csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizette.

Korlátozzák az udvar használatát

Petró Árpád ügyvezető elmondta:

Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy a beszállítótól elkérik a lakcímkártyáját, amiből az adatokat beolvassák egy keresőprogramba.

Így megállapítják, hogy a lakóingatlant terheli-e díjhátralék, vagy egyáltalán be van-e jelentve a rendszerbe. A hulladékudvarok használatának feltétele tehát a hulladékkezelési közszolgáltatási díj megfizetése, hisz ebbe beépítésre került a hulladékudvarok igénybevételének díja is.

Az idei évtől korlátozzák a szolgáltatás igénybevételét, de ez nem vonatkozik az újrahasznosítható szelektív hulladék leadására, ezért került a sorompó a telephely közepére. Ezzel párhuzamosan a hatóságok arra is odafigyelnek majd, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakást.


Szoboszlai Tibor

Fotó: Kohut Árpád