Januártól egyetemmé válhat a Nyíregyházi Főiskola

Január elsejétől lehet egyetem a Nyíregyházi Főiskolából. Ezt jelentette be az intézmény általános rektorhelyettese sajtótájékoztatón. Dr. Kiss Ferenc elmondta, 50 év kellett ahhoz, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen egyetem működhessen. Ehhez szükség volt a mezőgazdasági és a tanárképző főiskola egyesülésére 15 évvel ezelőtt, jelenleg pedig számos jogszabályban előírt feltételnek kell megfelelni. Az iskola vezetője hangsúlyozta, egy felsőoktatási intézmény többek között akkor lehet egyetem, ha az ott alkalmazott oktatók legalább 45 százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel, ez Nyíregyházán jelenleg 69 százalék. Egy másik előírás alapján egy egyetemnek minimálisan 4 alapszakot és 2 mesterszakot kell indítani. A Sóstói úton most 30 alapszakra és 4 mesterképzésre iratkozhatnak be a hallgatók. Az itt tanulók tudományos munkája is segíthet az egyetemi cím elnyerésében, 10 tudományos diákkör működik itt és tavaly 52 diák jutott be országos szintű versenyre. A főiskolán azt remélik, az egyetemi cím megszerzése után még népszerűbb lesz az intézmény a diákok körében.

További képekért kattintson a fotóra!

– Remélem, hogy ez a hallgatóknak vonzóbb lesz, és hangsúlyozom, alkalmazott tudományok egyeteme lesz – mondta dr. Kiss Ferenc. – Ez azt jelenti, hogy olyan kapcsolatokat fogunk kiépíteni – és a médiában már megjelent, hogy sok szerződést írtunk alá –, ami arra törekszik, hogy az itt felhalmozott tudás, a műszerek, a laboratóriumok olyan irányban legyenek felhasználva, hogy az végül a gazdaság számára is használható legyen.

– Egyre nyitottabb és egyre több kapcsolatot létesít a Nyíregyházi Főiskola a városban és a térségben működő gazdasági társaságokkal – ezt már a polgármester hangsúlyozta. Megemlítette, hogy az intézmény éppen a múlt héten kötött megállapodást a Nyírségvízzel egy közös tudományos munkát illetően. Dr. Kovács Ferenc szerint ezen az úton kell tovább haladni, folyamatosan fejleszteni az intézményt és az itt folyó képzést.

[REKLAM]

– A cél az, hogy az alkalmazott tudományok egyetem cím mellett a színvonal is egyetemi szintű legyen az oktatásban, és az itt végzett hallgatók olyan diplomát kapjanak, amivel el tudnak helyezkedni és lehetőleg minél többen Nyíregyházán – mondta a polgármester.

Hogy egyetem lesz-e a Nyíregyházi Főiskolából, ahhoz első körben a kormány, majd pedig az országgyűlés döntése szükséges. A szaktárca alapján az intézmény alkalmas a cím elnyerésére. Ha mindenütt zöld utat kap a fejlesztés, akkor 2016. január elsejétől a Nyíregyházi Főiskola alkalmazott tudományegyetemi státuszt kaphat.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)