Januárban is többen kimondták már a boldogító igent
Januárban is többen kimondták már a boldogító igent

Bár a klasszikus esküvőszezon csak májusban kezdődik, már az év első két hetében is voltak esketések a Polgármesteri Hivatal gróf Károlyi Ferenc házasságkötő termében Nyíregyházán. 5 pár kimondta a boldogító igent, további 77 jegyespár pedig jelezte házasságkötési szándékát és választott magának időpontot a nagy napra.

A Nyíregyházán köttetett házasságokról elmondható, hogy – mint minden évben – továbbra is a nyári hónapok a legnépszerűbbek, a tavaszi hónapok közül pedig a május. Dr. Kása Brigitta aljegyző, hatósági főosztályvezető arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a bejelentkezés szabályozása az előző évekhez képest nem változott. A házasulók a házasságkötési szándékukat továbbra is együttesen, személyesen jelenthetik be, amelyről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel. A házasság hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését pedig a pároknak külön kérelmezniük kell.

A jegyzőkönyv felvételére a házasságkötést megelőzően legkorábban 1 évvel, legkésőbb pedig az eseményt megelőző 31. napon van lehetőség.

Tavaly 490 házasság köttetett

– Ahogyan országosan, Nyíregyházán is a CSOK és a Babaváró Hitel lehetősége láthatóan megemelte az utóbbi években a házasságkötések számát. Ez a növekvő tendencia azonban tavaly már lassulásnak indult. Nyíregyházán 2022-ben 490 házasság köttetett, ez a szám pedig alatta marad az azt megelőző évnek, ami nemcsak azzal magyarázható, hogy akik igénybe kívánták venni az említett családtámogatásokat, az elmúlt években már házasságot kötöttek. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a hidegebb hónapokra tervezett házasságkötéseket a jegyespárok nem egyszer elhalasztani kényszerültek, mivel a lakodalom helyszínéül kiválasztott vendéglátóhely – a rezsiköltségek, alapanyagár emelkedése miatt – nem tudta a megfelelő feltételeket biztosítani, vagy bezárt. Az is igaz, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztott házasságok jó részét 2021-ben – amikor már jelentősen enyhültek a korlátozások – megkötötték. 2021-ben 25 hivatali helyiségen kívül, azaz külső helyszínen megkötött házasságkötés történt, 2022-ben ez a szám 29 volt – részletezte a főosztályvezető.

Idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg hazánkban a Házasság hete elnevezésű országos rendezvénysorozatot februárban.  Ehhez kapcsolódva – ahogyan azt már megszokhatták – 2023-ban is külön bejelentkezési akcióval készül majd a Polgármesteri Hivatal.