Izraeli pillanatok Nyíregyházán

Izrael képekben. A Váci Mihály Kulturális Központ földszinti kiállítóterén plakátok és színes fotók mutatják be a zsidó állam természeti adottságait, szépségét, kultúráját és gasztronómiáját. A tárlat a „Kérlek segíts...” Alapítvány szervezőmunkájának köszönhetően jutott el Nyíregyházára azért, hogy a fiatalok megismerhessék Izraelt.
– Fontos, hogy a fiatalok tájékozottak legyenek – mondta Polivodáné dr. Dolinay Eszter, a „Kérlek segíts...” Alapítvány alapítója. – Ha egy fiatal nem tájékozott, akkor nem tud dönteni a jövőjéről, nem tudja, hogy az életben merre induljon el. Úgy gondoltuk, ez a kiállítás kicsit kinyitja a szemüket, és esélyük nyílhat arra, hogy akár a mi segítségünkkel is eljussanak Izraelbe, és megtapasztalják, milyen ez az ország.

A SOKSZÍNŰ IZRAEL

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján részt vett Izrael Állam magyarországi nagykövete. Ilan Mor azt mondta: fontosnak tartja, hogy a fiatalok tanuljanak Izraelről, megismerjék, megszeressék és ellátogassanak oda.

További képekért kattintson a fotóra!

– A médiában Izraelről általában a háborús konfliktusok, a terrorizmus összefüggésében hallani, ezért szeretném, ha a fiatalok Izrael másik arcát is megismernék – mondta Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete. – Izrael nemcsak egy történelmi hely, a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama, a világ egyetlen zsidó állama, amely barátságot ápol Magyarországgal és törekszik arra, hogy a világ jobb hely legyen. A kiállítással szeretnénk bemutatni az ország szépségét, kultúráját, és olyan érdekességeket is, amelyekről a diákok eddig nem hallottak.

ERŐSÍTENÉK A TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLATOT

Nyíregyháza és az izraeli Kiryat Motzkin 1998 óta áll testvérvárosi kapcsolatban. A két város célul tűzte ki, hogy ne csak papírforma szerint legyen köztük kötelék, hanem a kapcsolat élő legyen.
– Polgármester úr azt a célt tűzte ki maga elé, hogy élővé teszi a külkapcsolatokat – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Ezt a munkát már el is kezdtük Eperjessel, Rzeszów-val, Szatmárnémetivel és Nagybányával, de további terveink is vannak. Testvérvárosunk Iserlohn is, van ukrán és finn testvérvárosunk, Izraelből pedig Kiryat Motzkin, s ezekkel a városokkal a kultúra és a gazdaság területén is szeretnénk felvenni vagy éppen erősíteni a kapcsolatot. Örülök, hogy a Nagykövet Úr szándéka is az, hogy a két város élő kapcsolatban legyen egymással.
Izrael Állam magyarországi nagykövete látogatása alkalmával Nyíregyházán és a régióban több középiskolát is felkeresett, hogy a tanulóknak tanórákon előadást tartson a közel-keleti államról.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)