IV. Abigél Táncverseny

Apró tánccipők koppanása, szoknyák pörgése, összehangolt mozdulatok sora kelti fel a nézelődők figyelmét. A Bem iskola tornacsarnokának közepén ifjú táncosok ropják ütemre. Talán ők lesznek a jövő táncos óriásai. De ha mégsem, a mozgás örömét és a zene szeretetét mindenképpen magukénak tudhatják. Többek között ez is célja volt a IV. Abigél Minősítő Táncversenynek, valamint az, hogy az ország azon tehetséges fiataljainak is esélyt adjon a bemutatkozásra, akik csak az alapfokú oktatásban vesznek részt, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy magánóra keretében is gyakorolhassák a választott mozgásformát.

 

Néptánctól a showtáncig

 

Az idén negyedik alkalommal megrendezett országos versenyen a hagyományos néptánctól, a hastáncon át, a showtáncig számos mozgásformában versenyeztek a fiatalok.

 

Két kategória

 

A versenyzők két kategóriában mérték össze tudásukat. Az „A” kategóriában nevezhettek azok, akik már több éve versenyeznek, és már sikereket értek el más hazai vagy nemzetközi versenyen. A „B” kategória versenyzői többnyire kezdők, először vettek részt ilyen megmérettetésen vagy évente 1-2 versenyre jutnak el.

 

Sok a tehetséges fiatal

 

A produkciókat nemzetközileg is elismert szakemberek értékelték. Az öttagú zsűri három fő szempont szerint osztályozta a látottakat. Elsősorban az előadásmódot és a technikát, valamint a megjelenést és kisugárzást figyelték. Továbbá fontos volt a térformák váltása és a koreográfia minősége is – emelte ki Zsámbóki Marcell koreográfus, egyetemi docens, aki hozzátette, az ország ezen részén különösen a néptáncosok között nagyon sok a tehetséges fiatal.

 

Növekvő érdeklődés

 

A 2015-ös megmérettetésen még csak 350-en indultak, az idei versenyen megháromszorozódott a résztvevők száma, akik három, bronz, ezüst és arany minősítést szerezhetnek. A legjobbakat természetesen értékes ajándékokkal jutalmazták a versenybírák. Külön díjazták a kategóriák legjobbjait, valamint a koreográfusokat is – mondta Lázár Dániel versenyigazgató. A rendezvény sikerére való tekintettel a szervezők jövőre kétnaposra tervezik a táncos megmérettetést.

Piszár Tünde