Itthon vagyunk: egy fesztivál az identitásról

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat „Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben” című, TOP-5.3.2-17-SB1-2018-00001 azonosítószámú, röviden Identitás Projektjének zárórendezvénye Tamási Áron örök hitvallása jegyében született, ezért választottuk ezt a címet Identitás Fesztivál elnevezésű programunknak: „ITTHON VAGYUNK”.

A 2020-ban útjára indított, lokálpatrióta szemléletet, önazonosságtudatot erősítő, helyi vonatkozású történelmi és kulturális tartalmak közvetítését, továbbá a régi hagyományainkon alapuló közösségi kapcsolatrendszerek építését és újraélesztését célzó vállalások eddig a megye településeinek majd’ 1/4-ét érintő a mai napig több tízezer fő megtisztelő részvételével valósult meg. Ennek során kiállításokon, kiadványok lapjain, marketing-eszközökön, a média-platformjain, közösségi rendezvényeken, vetélkedőkön, táborokban, értéktalálkozókon, alkotókörökben, konferenciákon, fórumokon, workshopokon, és sokféle egyéb hagyományőrző eseményeken népszerűsítettük a vármegye történelmi és természeti kincseit, hagyományos értékeinket, gasztro-kulturális, kulináris tradícióinkat, épített örökségünket. A közel négy év során a vármegye települési önkormányzatainak munkatársaival, kulturális szakembereivel és a civil közösségek tagjaival szoros együttműködésben alakítottuk, formáltuk a programokat, amelyek az identitástudat erősítésén túl, a vármegye kistelepülésein, a közösségfejlesztés, a MI-tudat, a kulturális értékközvetítés terén hiánypótlónak mondható igények kielégítéséhez is jelentős mértékben hozzájárultak. A programok ösztönözni kívánták, hogy szabolcsinak, szatmárinak, bereginek lenni büszke vállalás legyen. A Sóstói Múzeumfaluban megvalósításra kerülő nagyendezvényünk, a minőségi szórakozási lehetőség felkínálása mellett, egyben köszönetnyilvánítás is az együttműködő partnereink és partnertelepüléseinken élők lakosság felé.

A rendezvény fellépői mind erős szállal kötődnek a vármegyéhez.

Igaz ez a Varázscipők Junior, a Szabolcsi Dobverők, a Karaván Hagyományőrző Cigány Táncegyüttes, továbbá az Orfeusz Egyesület, a Nagycserkeszi Asszonykórus és a Mátészalkai Napsugár Nyugdíjas Egyesület vonatkozásában, mint a projekt felfedezettjeire, az évtizedek óta magas színvonalon működő Y2K divattánc művészeti közösségre, és a határainkon túl is jól ismert 4 for Dance és Parno Graszt együttesre is. Szent István napjához közeledve, részben már ennek jegyében választottuk nagyrendezvényünk fénypontjaként a Sasvári Sándor Jászai Mari- és EMeRTon-díjas színművész, énekes főszereplésével létrehozott produkciót, a Mandala Dalszínház, Hiszek egy hazában című előadását. A műsor, mely magyarságunk és identitásunk mellett való tanúságtétel és hitvallás, az utóbbi évek legsikeresebb előadásaiból készült igényes válogatást tartalmaz. A generációk közötti hagyományok átörökítését szorgalmazni és a helyi tehetségeket fókuszba állítani szintén fontos célja volt pályázatunknak.

Ez adta az ötletet és indokolta szervező munkánkat, hogy az augusztus 17-én megrendezésre kerülő fesztivál keretében, a neves fellépők sorában bemutassuk az Identitás Projekt felfedezettjeit, fiatalabbakat, és korábban volt fiatalabbakat egyaránt. Talán minden túlzás nélkül elmondható, hogy nagyrendezvényünk méltó lehetőséget kínál vármegyebeliségünk és magyarságunk megélésére, és a közös ünneplésre.

A nagyközönség számára ingyenes belépést kínálva, korosztálytól függetlenül várjuk vendégeinket, családokat, civil közösségeket. A teljes délutánt betöltő, késő estébe nyúló programok megtekintésével párhuzamosan, vendégeink számára ez alkalommal a Sóstói Múzeumfalu is ingyenesen látogatható.

Tisztelettel hívunk és szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.