Itt senki sem mehet be! – Ttiltakoznak az almásgazdák!

Se ki, se be nem mehetett senki az ország egyik legnagyobb almafeldolgozójába a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson. Mintegy 500 almatermelő állta el az üzem bejáratát, hogy így tiltakozzanak a pénteken napvilágot látott felvásárlási árak miatt. A feldolgozó osztrák tulajdonosa ugyanis idén 13 forintot kínál az ipari alma kilójáért. A balkányi Szőllős István 15 hektáron termeszt almát. Azért csatlakozott a demonstrációhoz, mert számításai szerint a kínált ár a költségeik töredékét fedezi csupán.

– A 13 forint arra elég, hogy ide beszállítsuk és úgymond a napszámos, aki felszedi, annak a munkabérét fedezi a mi költségünket, az előállítási költséget ez sajnos nem fedezi – tette hozzá Szőllős István, almatermelő.

 

„Addig maradunk itt, amíg nem tárgyalnak velünk..."

 

A demonstráció szervezői tárgyalóasztalhoz szeretnének ülni a felvásárlókkal, és azt remélik, hogy néhány hét alatt meg is tudnak állapodni a felvásárlókkal.

– Remélem, ha össze tudunk fogni, mi gazdák és senki nem szállít terméket a feldolgozóknak, akkor ez egy két, legfeljebb 3 héten belül lezajlana – tette hozzá Szakszon Ernő, a demonstráció szervezője.

 

„Nem érdemes elkezdeni a szüretet..."

 

Nem érdemes elkezdni ezen az áron a betakarítást. Ezt mondják az almásgazdákat képviselő szakmai szerveztek szerint. A gazdáknak nemhogy nyereségük nem lesz, komoly veszteségük keletkezik így. 

– A léalma előállítás önköltsége ma már a 25, de még inkább a 30 forint per kilogramm alatt nem úszható meg. Különös tekintettel az egyre fogyatkozó munkaerőre, és a dráguló élőmunkára. Ezért 30 forint körüli vagy fölötti árak lennének azok, amely már a termelőnek is valamiféle nyereséget jelent – hangsúlyozta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

 

Rekordtermés a fákon

 

Magyarországon idén az átlagos 500-550 ezer tonna alma helyett előreláthatólag 700-800 ezer tonna terem majd ebből a gyümölcsből. Az árra az is hatással van, hogy szerte Európában rekord mennyiségű termés várható almából.

Z. Pintye Zsolt