Itt az új nemzeti atlasz, hamarosan megérkezik az iskolákba is

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere rendkívül magas tudományos igénnyel összeállított munkának nevezte a kötetet, amely Kocsis Károly professzor irányítása mellett 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző és több mint 200 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor munkája eredményeként készült el.

A csaknem kétszáz oldalas kiadványt eljuttatják a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez is.

– tette hozzá.

Az előző kiadványokhoz képest újdonság, hogy a kötet nem csupán Magyarországra, hanem a Kárpát-medencére és annak szomszédságára, 12 ország csaknem félmillió négyzetkilométernyi területére és több mint 30 ezer településre vonatkozóan mutatja be a természeti, gazdasági és társadalmi adottságokat teljes részletességgel. A kötet egyrészt ismerteti a kőzet-, a víz- és a levegőburok állapotát, az élővilág életterét, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, melyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik.

Kocsis Károly akadémikus, a kiadvány főszerkesztője elmondta, hogy a térképsorozat további három kötete a tervek szerint évente jelenik majd meg A magyar állam és helye a világban, Társadalom, valamint Gazdaság címmel.

Hozzátette, hogy a most megjelent kötet angol nyelvű kiadása három hónap múlva lát majd napvilágot.

Jelen kötet mától kapható a könyvesboltokban is.

– tette hozzá.

Az MNA Természeti környezet című kötete interneten is hozzáférhető és szabadon letölthető ezen az oldalon, az online változatot folyamatosan frissítik majd a legújabb adatokkal.

– tette hozzá.

 

Forrás: eduline.hu