Itt az idő! Téliesíteni kell a vízmérőket!

A födém az év bármely szakában fontos, hogy megfelelő helyen legyen. Kifejezetten igaz ez az őszi-téli hónapokra, amikor egy rosszul elhelyezett födém miatt csapadék hullhat az aknába, tönkretéve ezzel a vízmérőket. Már ősszel érdemes felkészíteni a téli időszakra az udvarokban található vízmérő berendezéseket, és a kerti csapokat. Amennyiben a vízmérő aknának megfelelő szerkezeti magassága van, ami azt jelenti, hogy duplája az előírtnak, akkor hőszigetelésre még télen sincs szükség, mert nem fagyhat el a vezeték és a mérő. Ha a födém nem ilyen vastag, akkor a megfelelő hőszigetelésről a fogyasztóknak gondoskodni kell. Kereskedelmi forgalomban kapható, legalább 5 centiméter vastag nikecellt kell beépíteni ahhoz, hogy a mérő bírja a mínuszokat.

 

A mulasztásnak anyagi vonzata lehet

 

Kosztyu Mihály, a Nyírségvíz Zrt. fogyasztási csoport művezetője kifejtette, azért fontos a hőszigetelés, mert ha a vízmérő elfagy, pótlási költsége jogszabály értelmében a felhasználó kötelezettsége. Ez közel 17 ezer forintot jelent, a mérő pótlásán túl pedig az elfolyt víz díját is meg kell fizetni a felhasználónak.

 

A hétvégi házakban is végezzük el a feladatot!

 

A szakemberek szerint a födémen és a vízmérőn túl a csővezetéket is érdemes megvédeni az időjárás viszontagságaitól. Fontos, hogy a szigetelőanyagok tavaszig szárazak maradjanak, hiszen ha azok is vizesek lesznek, megfagynak és csökken szigetelő funkciójuk is. A vízmérők mellett ősz végén a már használaton kívüli kerti csapokra is érdemes gondot fordítani. Azokból mindenképpen le kell üríteni a vizet annak érdekében, hogy a csővezetékben a fagy beállta után ne alakuljon ki probléma. A téliesítést nem csak a családi házakban, hanem a kiskertekben is érdemes elvégezni.

ME.

(Fotó: internet)