Itt az idő!

A Nemzeti köznevelésről szóló törvény szabályozza azt, hogy a gyerekeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betöltik harmadik életévüket, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt venni. Ennek értelmében most azok vannak soron, akik 2013. augusztus 31-éig születtek. A szülők a jelentkezést április 25-én és 26-án, reggel fél 8-tól 18 óráig adhatják be az óvodákban. Egyesek a lakóhely, mások a munkahely közelében lévő óvodát választják, de olyan is akad, akinél a szempont a nagyszülő lakásának közelsége. Mindegy, mi vezérli a szülőket, a mérlegelésnél más szempontot is figyelembe kell venni. Milyen a gyermek? Vele egykorúakkal, vagy vegyes csoportban is jól érzi-e magát? Milyen habitusú óvónő legyen mellette napi nyolc órában? Anyáskodó? Következetes? Szigorú vagy megengedő? Tudni kell, hogy a gyermeket körzeti óvodájának kötelező felvenni.

 

Három intézmény

 

A szülők három intézményt jelölhetnek meg a jelentkezési lapon, abban a sorrendben, ahogyan kívánják a gyermek felvételét. Az óvodai jelentkezés és beiratkozás nem fakultatív jellegű, hanem kötelező. Elmulasztása szabálysértésnek minősül.

 

34 korszerű intézmény

 

Nyíregyházán 34 önkormányzati fenntartású óvoda közül választhatnak a szülők és a gyerekek, ebből 10 helyszínen ovi-foci pálya is várja a kicsiket. Ezekben az intézményekben és tagintézményekben korszerű, többségében felújított környezetben fogadják a gyerekeket. A városban több mint 4 ezer óvodai férőhely várja a kicsiket, így minden óvodakötelest fel tudnak venni.

 

A jelentkezés még nem jelent automatikus felvételt!

 

A szülők, miután meghozták a döntést, és a megjelölt napokon jelezték szándékukat az óvodának, nem dőlhetnek hátra, hiszen a jelentkezés még nem jelent automatikus felvételt. Erről a jelentkezés utolsó határnapját követő 21 napon belül hoz döntést az érintett intézmény vezetője. A felvételi kérelem esetleges elutasítása esetén az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a gyermek törvényes képviselője jogorvoslati kérelmet nyújthat be Nyíregyháza Megyei Jogú Város jegyzőjének címezve. Ezt a dokumentumot eljuttathatja az érintett óvodának is.

 

Felmentés április 25-éig!

 

Az a szülő, aki valamilyen oknál fogva felmentést kér a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, 2016. április 25-éig nyújthatja be kérelmét a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz, a másolatot pedig a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez. Ha a szülő nem önkormányzati fenntartású intézménybe kívánja járatni gyermekét, akkor felmentési kérelmet kell benyújtani az óvoda fenntartójához, illetve a területileg illetékes jegyzőnek.

 

Jelentkezés után beiratkozás

 

A gyermek felvételéről írásban értesítik a szülőket és utána kerülhet sor a beiratkozásra. Ezen be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas dokumentumot, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát, a szülő személyi azonosító- és lakcímkártyáját, a gyermek TAJ kártyáját, az oltási kiskönyvet, a speciális eseteket igazoló, valamint a kedvezményekre jogosító dokumentumokat. Az óvodába felvett gyermek csoportba való beosztásáról a szülők az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett az óvodavezető dönt.

M. E.