Itt a tavasz! – Bébibumm a Nyíregyházi Állatparkban

A szezon igazi sztárja a kis sárga foltos jaguár, aki anyjával él közösen az Andok világát bemutató üvegalagutas kifutórendszerben. Első látásra igazán meglepő, hogy a nőstény kölyök sárga, míg anyja fekete bundájú. A magyarázat azonban egyszerű: a jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán is.

Érdemes hosszasan elidőzni a kifutók előtt is, hiszen zsebből kikandikáló benett kengurukkal is találkozhatunk, vagy akár egy kis állat születését is megnézhetjük. A legutóbb a park vendégei egy tevecsikó világrajövetelének és lábra állásának lehettek szemtanúi.

Óriási kedvenc a Zöld piramis, Ázsia ház 5 éves orangután kölyke, Ruti is, aki mindennapi bohóckodásával hatalmas mosolyokat fakaszt a látogatók arcára, csakúgy mint a fehérkezű gibbon kölyök akrobatikus ügyességű mozdulatai.
Szépen cseperednek az apró karmosmajmocskák utódai is 
– akik ivarérett korukban is mindösszesen 20 centiméter testhosszúak lesznek  csakúgy, mint a muflon bárányok és a parasztudvar apró kecskegidái. Ez utóbbiakhoz a parasztudvar állatsimogatójába be is lehet menni.

A pávián-dombon szinte mindig zajlik az élet, hiszen több mint tíz kis majom született, s velük szemben a zebra csapatban is üdvözülhetünk csíkos pizsamás kis csikókat.

És a dömping még nem ért véget, hiszen számtalan kismama van, a majmok, nagymacskák és a vastagbőrűek között is.


Forrás: Nyíregyházi Állatpark