Itt a nyár, vár a tábor!

Kinyitottak a nyári napközis táborok Nyíregyházán. Az egyik helyszín a Sóstói Múzeumfalu, ahol ebben az évben három turnusban fogadják a vakációs kisdiákokat.

 

JÁTÉK KÖZBEN TANULHATNAK A GYEREKEK

 

Az anarcsi portánál bőr karkötőt készítenek a gyerekek, a skanzenben felállított pályán pedig élő csocsóznak a kicsik. A gyerekek focilázban égnek, még a legnagyobb hőségben is rúgják a labdát. A sport- és kézműves foglalkozások mellett a gyerekeknek színes szabadidős programokat szerveznek, nemcsak szórakozhatnak, hanem közben tanulhatnak is.

– Hívtunk a táborba egy főiskolai tanárt, aki játékos formában ismertette meg a gyerekeket a múzeumfaluban vadon termő növényekkel, illetve azokkal a fákkal, bokrokkal, amelyeket már mi telepítettünk ide, de a kicsik megismerkedhetnek az Árpád-kori faluval, kipróbálhatják, milyen volt az egykor használt íj, hallgathatnak népmese-feldolgozást, népzenét és a néptánccal is ismerkedhetnek – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

 

1600 GYERMEK TÁBOROZÁSÁT TÁMOGATJA AZ ÖNKORMÁNYZAT

 

Nyíregyházán idén nyáron több helyszínen szerveztek napközis tábort a gyerekeknek. A Sóstói Múzeumfalu mellett már fogadják a gyerekeket a Kis Vakond Táborban is, de lesz úszótábor az Arany János Gimnáziumban, Sóstóhegyen és Nyírszőlősön nyelvi tábor és focitábor fogadja a gyerekeket, de szerveztek tábort a Göllesz iskola növendékeinek is. Az önkormányzat ebben az évben 1600 gyermek táborozását támogatja, így a szülőknek a gyermek napi háromszori étkezéséért egy hétre 2450 forintot kell fizetniük. 311-en, akik 3 vagy több gyermekes családból származnak, vagy tartós betegek, 50 százalékos kedvezményben részesülnek. 275-en pedig egyáltalán nem fizetnek a táborozásért, ők rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy nevelt gyermekek.

– Idén 20,4 millió forinttal támogatja az önkormányzat a táborokat, ez 1 millió forinttal több mint tavaly volt – mondta Sziky Károlyné programkoordinátor. – Ez lehetővé tette, hogy az idén több turnust indítsunk, ezen kívül a programokat is színesíteni, gazdagítani tudjuk.

Az 1600 gyermeken felül 277 fő teljes önköltséges ár megfizetése mellett, 15 ezer forintos áron vesz részt napközis táborban.

F. A.