Itt a nyár, sok a kullancs!

Korábban a kullancsok késő tavasztól az első fagyig jelentettek veszélyt emberre és állatra. Az egyre enyhülő tél, a csapadékos időjárás és a szélsőségesen meleg idő miatt azonban ez az időszak kitolódott, most már korábban és több élősködőre kell számítani. Ráadásul egy európai uniós jogszabály értelmében tilos vegyszerrel irtani a talajlakó vérszívókat, így számunk annyira elszaporodhat, hogy már a városban is problémákat okozhatnak.

 

Két betegség

 

Kullancscsípés miatt az embereket két nagyon komoly betegség érintheti. Az egyik a Lyme-kór, amely egy bakteriális fertőzés és antibiotikummal kezelhető. A másik a veszélyesebbnek minősülő agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ebben az esetben a páciens a csípést követően influenzaszerű tüneteket érez, majd miután az elmúlt, két hetes lappangási időt követően nagyon súlyos, sokszor életveszélyes kimenetelű fertőzés alakulhat ki. A vírusos fertőzés ellen azonban létezik védőoltás. Ez egy három vakcinából álló sorozat, amit háziorvos ad be a pácienseknek. Nagyon fontos azonban, ha valaki észlel magában atkafélét, minél hamarabb távolítsa el azt, ha pedig nem tudja, forduljon orvoshoz.

 

Népi praktikát ne alkalmazzunk!

 

Dr. Soós Zoltán háziorvos, a Nyírségi Háziorvosi Egyesület elnöke felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a szokásos népi praktikák nem hatékonyak. Mindenkit lebeszélne róla. Hangsúlyozta, ne tegyenek a kullancsra olajat, hiszen pont olyankor üríti kórokozóit az élősködő. Sokkal inkább a patikákban beszerezhető csipeszeket és kanalakat ajánlotta az orvos.

 

A hangsúly az egyéni védekezésen van

 

A kullancsokat korábban vegyszerrel irtották, de az e célra használt szert nem lehet forgalmazni, ezért a hangsúly az egyéni védekezésen van. Célszerű erdei kirándulások alkalmával zárt cipőt, zoknit és olyan ruházatot viselni, amely kellően fedi a testet és nem tud aláférkőzni a vérszívó. Léteznek kullancsriasztó szerek, amelyeket mindig a használati utasításban leírtak szerint kell alkalmazni. A legfontosabb azonban átvizsgálni a testet, különösen a gyermekekét.

M. E.

(Fotó: internet)