Itt a nyár: kiújult a kerékpárosok és a gyalogosok vitája. Mi lehet a megoldás?
Fotó: Archív

Javában benne vagyunk a nyárban, egyre többen használják ki a jó időt arra, hogy szabadidejüket a levegőn töltsék. Ilyenkor a Kossuth tér is megtelik városlakókkal és turistákkal, vannak, akik sétálva, míg mások két kerékre pattanva élvezik a sokszor hét ágra sütő nap sugarait. Régóta tartó konfliktus azonban a biciklisek és a gyalogosok között, hogy ki használja többek között a Kossuth teret... (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 28-ai számában.)

A biciklisek szerint a ráérősen korzózó gyalogosokat nehéz kerülgetni a Kossuth téren, míg a másik oldal azt mondja, hogy egy gyorsan érkező kerékpáros az, aki könnyen fellökheti, vagy akár komolyabb sérülést okozhat a gyalogosnak. Általában mindkét oldal a másikat hibáztatja. Ezt támasztották alá olvasóink észrevételei is, köztük biciklisek és járókelők, akik között nem tud kialakulni konszenzus. A témában megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy segítsenek tisztázni az írott és íratlan szabályokat.

Nincs korlátozás

Nyíregyházán, a Kossuth téren alapvetően nincs korlátozva a kerékpárosok közlekedése, kivéve a haladási sebességüket, ami maximum 10 km/óra lehet (ez ki is van táblázva).

– tájékoztatta szerkesztőségünket Fehérvári Marietta rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ezen felül természetesen úgy kell a kerékpárosoknak közlekedniük, hogy azzal a gyalogosokat ne zavarják, ne veszélyeztessék. Különös odafigyelést igényelnek a téren áthaladó gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek. Azt tanácsoljuk a kerékpárosoknak, hogy legyenek türelmesebbek a téren lassabban haladó gyalogosokkal szemben, főként a nyári hőségben, aminek hatására könnyen figyelemzavar léphet fel, valamint csökken az emberek koncentrációképessége.

Időnként tilos behajtani

Mint azt a városlakók már megszokhatták, a nagy tömeget vonzó városi rendezvények alkalmával a NYÍRVV kihelyezheti a „Kerékpárral behajtani tilos táblát”, mely korlátozás a tér mindkét irányából érvényes. Ilyenkor értelemszerűen a kerékpárral csak tolva szabad áthaladni az adott útszakaszon. A fenti szabályok betartását a közterület-felügyelet munkatársai és a rendőrség ellenőrzi.

Általános KRESZ-szabályok kerékpárosoknak:

 Kerékpárral a kerékpárúton vagy a kerékpársávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg lakott területen kívüli úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

 Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár-közlekedésre alkalmatlan, akkor kerékpárral a gyalogosforgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

 A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

 A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.

 A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogosforgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti.

 Kerékpárt az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van.