ITF verseny – A MARSO Tenisz Centrum első alkalommal szervez nemzetközi mérkőzést
Fotó: Szarka Lajos

A MARSO Tenisz Centrum első alkalommal szervez nemzetközi versenyt. A június 4-e és 11-e között megrendezésre kerülő, 15.000 dollár összdíjazású verseny az ITF MEN'S WORLD TENNIS TOUR nyíregyházi állomása. A sportesemény célja, hogy a MARSO Tenisz Centrum a nyíregyházi teniszkedvelőknek és az utánpótlás számára is rangos mérkőzéseket biztosítson.

 

A MARSO NYÍR1 OPEN 15.000 dollár összdíjazású teniszverseny sajtótájékoztatóját szerdán délután tartották a Városháza Bencs termében. Az elmúlt években több beruházás is megvalósulhatott MARSO Tenisz Centrumban, hiszen a cél, hogy a nyíregyházi utánpótlás-nevelés és felnőtt amatőr, valamint szenior teniszkedvelők méltó körülmények között tudjanak hódolni a sportnak. Legutóbb tavaly év végén zárult le az eddigi legnagyobb infrastruktúrafejlesztés, erről dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere beszélt a sajtótájékoztatón.

– Öt éve kezdtük azt az együttműködést a MARSO városi Tenisz Centrummal, aminek részeként több fejlesztés is megvalósult. A legnagyobb program tavaly, 200 millió forintból, amiből új lelátó készült, éjszakai világítás, pályák öntözésének megoldottsága, kerítéscsere, ami feltétel egy ilyen versenyhez. Most az utánpótlásverseny után nagy fába vágták a fejszéjüket a szervezők, hiszen nemzetközi pénzdíjas verseny lesz Nyíregyházán, ilyen még nem volt. Lesznek magyar résztvevők, akik esélyesek akár a döntőbe jutásra is, úgyhogy azt kérem, hogy mindenki menjen és szurkoljon, hiszen nem mindennap láthatnak az emberek ilyen meccseket, teniszversenyeket. De remélem, még látni fogunk, mert az terv, hogy ez az első, de nem az utolsó ilyen verseny árulta el a sajtótájékoztatót követően dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A MARSO Tenisz Centrum Egyesület 2017 év végén azzal a céllal vette át a tenisz club üzemeltetését, hogy Nyíregyháza a hazai tenisz világában is kivívja az országos hírnevet. Az átvétel óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy a vármegyeszékhely teniszkedvelői méltó környezetben sportolhassanak. Ennek megfelelően számos fejlesztést valósított meg a tenisz centrum és több színvonalas hazai versenynek, valamint bajnokságnak adott már otthont. A június 4-e és 11-e közötti versenyre több mint 500 versenyző regisztrált, így egy nagyon erős mezőny alakult ki.

– Ilyen még korábban nem volt Nyíregyházán, hogy helyi szintű, hazai, nyíregyházi játékosok nagyon értékes ATP pontokat gyűjtsenek, ilyen közel az otthonukhoz. Ezért korábban több száz, vagy akár több ezer kilométert kellett utazni, és ezt mutatja az is, hogy a jelentkezők származása egészen Dél-Amerikától Japánig terjed. Négy magyar játékos jutott fel főtáblára – ezt már Poroszka Norbert, a MARSO NYÍR1 OPEN 15.000 dollár összdíjazású teniszverseny versenyigazgatója, a MARSO Tenisz Centrum Egyesület elnöke mondta el, aki azt is kiemelte, izgatottan várja, hogy a versenyre érkezők megcsodálhassák a megújult MARSO Tenisz Centrumot.

A következő héten nyíregyházi versenyzőknek is szurkolhatnak majd. Juhász Bence, aki a MARSO Tenisz Centrumban kezdte pályafutását, Pál Noellel együtt a főtáblán kezd, míg Závaczki Milán a selejtezőben kapott lehetőséget. Összesen 12 magyar versenyző szerepel az erős nemzetközi mezőnyben. A Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója is részt vett a szerdai sajtótájékoztatón, ahol kiemelte, örömmel tapasztalják, hogy az utóbbi években Nyíregyházán komoly figyelem irányul az utánpótlásra, a tehetséggondozásra és egyre több rangos teniszversenyt szerveznek.

– Nagyon kevés ilyen verseny van egy évben Magyarországon. A Magyar Tenisz Szövetségnek is eléggé szűkösek a lehetőségei. Ezért nagyon-nagyon örültünk, amikor a MARSO Tenisz Centrum képviselői megkerestek minket ezzel az ötlettel, hogy ők saját pénzből, saját erőbedobással szeretnének bekapcsolódni a nemzetközi tenisz vérkeringésébe egy ilyen 15.000 dolláros versennyel. Legalább 8–10 ilyen versenyre lenne szükség egy évben, csak a férfiak oldalán, ebből idén talán négyet, ötöt tudunk megvalósítani, így hasonló keretek között, mint itt, Nyíregyházán közös összefogással – emelte ki Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója, aki azt is elmondta, a MARSO NYÍR1 OPEN teniszversenyen több magyar játékos is szerepel, és legalább 3-4 olyan játékos van, aki akár a végső győzelemre is esélyes lehet.

Izgalmas pillanatoknak lehetnek szemtanúi azok, akik kilátogatnak június 4-e és 11-e között a Nyíregyházi Városi Stadionban található MARSO Tenisz Centrumba. A belépés ingyenes lesz és a szervezők számos felületen folyamatosan tájékoztatják majd a várható mérkőzésekről és az eredményekről is a teniszkedvelőket.