Ítéletet hozott a bíróság a luxusautójával kerítésnek csapódó férfival szemben

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. június 03-án bíróság elé állítás keretében T.Cs.Gy. vádlottat közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt 90 nap elzárás és 4 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte.

 

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2022. május 17-én a délutáni órákban Nyíregyháza lakott területén közlekedett az általa használt luxus személygépkocsival, a jobb első ülésen utast szállítva. Közlekedése során rendőrjárőrök intézkedés alá akarták vonni, ezért a megkülönböztető fény és hangjelzést bekapcsolva, követni kezdték. Mikor a férfi észlelte a rendőrautót, gyorsítani kezdett és megpróbált elhajtani a rendőrök elől. Szabálytalan közlekedése miatt több autósnak is ki kellett térnie előle, hogy elkerüljék a balesetet, miközben a férfi folyamatosan növelte a sebességét így próbálva kivonni magát a rendőri intézkedés alól.

A menekülés során az eltúlzott sebessége miatt a vádlott elvesztette uralmát a gépjármű felett és először egy parkoló autónak, majd egy ingatlan utcafronti kerítésének ütközött. A vádlott az ütközés során az ingatlan előtti villanyoszlopot, valamint a hírközlő kábeleket tartalmazó dobozt is megrongálta.

A baleset következtében a vádlott utasa 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett. A sofőrt intézkedés alá vonta a rendőrség, mely során megállapították, hogy a vádlott érvényes gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel a bíróság 2021. szeptemberében jogerősen több évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság előtt a vádlott beismerte tettét, azt megbánta, azt ígérte, hogy az általa okozott kárt megtéríti.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többször volt büntetve, többek közt közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt is és az elmúlt 2 évben 24 alkalommal volt közlekedési szabálysértés elkövetése miatt felelősségre vonva.  Enyhítő körülményként értékelte azonban a megbánó magatartást és azt, hogy 2 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

A bíróság egyúttal rendelkezett a vádlott letartóztatásának megszűntetéséről.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vette, de az ügyészség az ítélet és a letartóztatás megszüntetése ellen is fellebbezést jelentett be.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék