Ítélet született a kocsmai gyújtogatás ügyében

A Búza téri Unicum sörözőnek az ajtaját gyújtotta fel három éve J. Tibor. A férfi május ötödikén éjszaka, ittas állapotban érkezett ide és a perirat szerint kis idő elteltével nézeteltérésbe keveredett a pultossal, D. Péterrel. Ennek az lett a végeredménye, hogy a pultos finomkodás nélkül kitessékelte a vendéget a kocsmából. J. Tibor úgy döntött, megbosszulja a rajta esett sérelmet. Az Árok utcai benzinkútra ment, ahol egy műanyag flakonba két liter benzint vett és visszament a kocsmához. Itt azzal fenyegette a pultost, hogy felgyújtja a sörözőt. D. Péter az ittas férfit ismét kitessékelte a kocsmából. J. Tibor ezt követően lelocsolta benzinnel a bejárati ajtót, majd meg is gyújtotta. Személyi sérülés nem történt, de a lángokat a tűzoltóknak kellett eloltani. A kocsmában közel 10-en tartózkodtak, ők kimenekültek. A gyújtogatót a rendőrség elfogta, egy hónapig előzetesben tartotta. Majd azzal a feltétellel bocsátották szabadlábra, hogy nem hagyhatja el a várost. Ügyében a Nyíregyházi Törvényszék nem jogerős ítéletet hirdetett.

 

Bíróság: közveszélyt okozott

 

J. Tibort az ügyészség különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztető emberölés kísérletével vádolta meg. A bíróság azonban közveszély okozás büntette miatt ítélte 2 év szabadságvesztésre a férfit, akit büntetlen előélete miatt 3 évre felfüggesztettek. Bodnár Zsolt bíró azt mondta, a vádlott igazából nem akart embert ölni, csak bosszúságot akart okozni a pultosnak, mert az őt megalázta. Emellett megbánta tettét és mindent beismert.

– A törvényszék azt állapította meg, hogy a vádlottnak nem állt szándékában a különös kegyetlenséggel több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntett végrehajtása, így ezen cselekményért nem is felel. Szándékosan ugyanis az követi el a bűncselekményt, aki a cselekménye következményeit kívánja, vagy a következményekbe belenyugszik. Nem osztotta a törvényszék a vádirat megállapítását, hogy a vádlott azért gyújtotta meg az ajtó két szárnyát, hogy a bent dolgozó csaposra a kocsmát rágyújtsa és ezzel a halálát okozza – mondta el az indoklásban dr. Bodnár Zsolt bíró.

 

Ügyvéd: megalapozott döntés

 

A vádlott védőügyvédje a tárgyalás után úgy fogalmazott, tudomásul veszik az ítéletet és megalapozottnak tartják. 

– A védekezés egyértelműen arra irányult, hogy a vádlottal szemben közveszély okozás bűntettében állapítsa meg a büntetőjogi felelősséget a váddal ellentétben. A törvényszék ítéletét teljes mértékben megalapozottnak tartjuk. Tudomásul vettük az ítéletet, hiszen a vádlottnak a védekezését fogadta el, és azt a védekezést, amit az ő védelmében kifejtettünk – fejtette ki dr. Farkas Csilla ügyvéd.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Az ügyet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla tárgyalja.

Z. Pintye Zsolt