Ítélet hamisítóknak

A bíróság a vádlottak előzetes letartóztatását is elrendelte a másodfokú bíróság határozatának kihirdetéséig, de legfeljebb a kiszabott szabadságvesztés tartamáig.

A megállapított tényállás szerint II. rendű vádlott 2015. november 4. napját megelőző (pontosan meg nem határozható időpontban) ismeretlen személytől, ismeretlen körülmények között forgalomba hozatal céljából megszerzett több darab hamis 100 és 200 eurós bankjegyet, valamint több darab 100 dolláros bankjegyet.

2015. november 4. napján 11 óra körüli időpontban a II. rendű vádlott átadta a hamis 100, valamint 200 eurós bankjegyeket az I. rendű vádlottnak, aki azokat forgalomba hozatal céljából szerezte meg.

A vádlottak ezt követően 2015. november 4. napján 21 óra körüli időpontban egy nyíregyházi panzióban megjelentek, ahol I. rendű vádlott 1 darab hamis 100 eurós bankjegyet fizetés céljából átadott a recepciósnak.

[REKLAM]

Ezt követően I. rendű vádlott a panzió vendégkönyvébe valótlan személyi adatokat írt be, azzal a szándékkal, hogy később azonosíthatatlan maradjon ő, és a II. rendű vádlott is. A vendégkönyvet mind a két vádlott aláírta.
A vádlottak 2015. november 5. napján távoztak a panzióból.

A Magyar Nemzeti Bank megállapította, hogy a bankjegy utánzat. A bankjegyek hamis voltáról a vádlottak tudomással bírtak.

Az ítélet nem jogerős a vádlottak enyhítésre irányuló fellebbezése miatt. Az ügy a másodfokú bíróságon folytatódik.

[REKLAM]

A járásbíróság a vádlottak előzetes letartóztatását a vádlottak személyi körülményeire – I. rendű vádlottal szemben a járásbíróságon más ügyben van folyamatban büntetőeljárás, amely ügyben lakhelyelhagyási tilalmát rendelték el, míg a II. rendű vádlott végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll –, és különös figyelemmel arra rendelte el, hogy büntetőeljárás hatálya alatt állnak, megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el. (Büntetőeljárási törvény 129.§ (2) bekezdés d) pont).

A kényszerintézkedésről is a másodfokú bíróság dönt, a bejelentett fellebbezésekre tekintettel.