Isten veled Paulius!
Elhunyt a Magyarországon népszerű és méltán ismert litván fotóművész, aki ezer szállal kötődött Nyíregyházához.

Normantas Paulius litván születésű fotóművész volt. 1980-ban kezdett el fotózni. Első képeit a Balti-tenger melletti dűnékről és a litvánok szent helyéről, a Keresztdombról készítette. 1983-ban magyar felesége révén költözött Magyarországra, Nyíregyházán élt.

A művész, akinek 17 országban csaknem háromszáz kiállítása volt, 68 évet élt.

Az elhunyt művészt, Normantas Pauliust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, az MMA a következő életrajzzal mutatta be:

Normantas Paulius (Kalniskui, Litvánia, 1948. június 8.) fotóművész Az MMA rendes tagja (2013) Film- és Fotóművészeti Tagozat Díjak: Balogh Rudolf-díj (1997), Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) alkotói nagydíja (2004), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2006) Normantas Paulius 1980-ban kezdett el fotózni, tehát csaknem 32 éves korában vett először fényképezőgépet a kezébe. Első képeit a Balti-tenger melletti dűnékről és a Keresztdombról készítette, mely a litvánok szent helye. Áttelepülve Magyarországra, először a nyíregyházi Jósa András Múzeumban volt műtárgyfotós, ami nem elégítette ki. Mást is fotózott, s hamarosan két díjat nyert, egyet a természetfotóiért (Dűnék), a másikat a finnugor népekről készített sorozatával. 2011 nyarán – Erdei Virág romológussal – járt Ópályiban, Hodászon, Nyírkátán, Kántorjánosiban, Nyírvasváriban, Tiszabercelen, Paszabon, Gávavencsellőn, Nyírbátorban, Nagyecseden, Penészleken, Nyírpilisen, Encsencsen és Piricsén, majd vendégei voltak egy igazi oláh cigány esküvőnek, és jártak Kisvárdán, egy megyei cigány fesztiválon is. Itt készült képeiből több kiállítást rakott össze. Azóta is csak analóg nyersanyagokra dolgozik, nem használja a digitális kamerákat. Képeiből közölt a National Geographic 2004 júniusi száma, az UNESCO Courier 1994 augusztusi száma. 16 finnugor népet fotózott már 10 expedíció során. A fényképezésen kívül néprajzi gyűjtéseket is folytat. Negyedik alkalommal ünnepelte a születésnapját a Himaláján: az 50., az 55. és a 60. után a 65. szülinapját is az 5180 méter magasan fekvő bázistáborban töltötte, ott, ameddig nem kiképzett hegymászók eljuthatnak a világ legmagasabb csúcsa felé vezető úton. 

(Fotó: Z. Pintye Zsolt)