Ismét POSzT-ol a Móricz Zsigmond Színház
A nyíregyházi teátrum Túl zajos magány című előadása is meghívást kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába olyan kiváló társulatok egy-egy produkciója mellett, mint például a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Vígszínház.

Egy 2001 óta tartó remek széria folytatódik ezzel, ugyanis azóta egyszer sem fordult elő, hogy a mérkőzők között vagy azokon kívüli meghívottakként ne mutatkozhattak volna be művészeink az ország legnagyobb szabású színházi seregszemléjén, így aztán bízvást hihetünk abban, hogy idei „posztjukon” is méltón őrzik teátrumunk jó hírét. A korábban a versenyprogramba beválogatott 11 nyíregyházi előadás között szerepelt például a Nero, szerelmem, a Három madár, a Kasimir és Karoline vagy a Kétfejű fenevad is. Ugyanakkor az elmúlt 15 évben több fontos díjat is elhoztak előadásaikkal a POSzT-ról, melyek közül kiemelkedett a 2003-as Vízkereszt, vagy amit akartok, amelyik négy díjat is elnyert, a társulat együttes munkáját pedig a Fotel című produkció kapcsán 2008-ban különdíjjal ismerték el.

 

A kismama Noémi helyére Darinka lép

 

– Nyíregyháza nagyon büszke lehet az eddigi POSzT-os szerepléseire, hiszen a vidéki színházak közül egyike a legtöbbször meghívottaknak – mondta el kérdésünkre Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója. – Legutóbb két éve szerepeltünk a versenyprogramok között az Énekes madárral. Azért is nagy érdem bekerülni a kiválasztottak közé, mert a határon inneni teátrumokon kívül a határon túli magyar színházak is ajánlhatták előadásokat, s a legjobb hat nagyszínpadi produkció közé bekerülni nem akármilyen fegyvertény. Nagyon erős a mezőny, de nem is a legjobb előadás díjának elnyerése a legfőbb szempontunk. Legyünk büszkék arra, hogy idáig eljutottunk! Ha valamilyen díjat sikerül megnyernünk, az csak hab lesz a tortán. Nagy örömünkre az idei meghívott előadást, a Hrabal műve nyomán készült Túl zajos magányt két egymást követő napon is módunk lesz bemutatni az ottani közönségnek. Egy beugrásra kényszerülünk, ugyanis hamarosan megszületik Fridrik Noémi második babája, így a szerepét Dézsi Darinka veszi át. Április 9-én még Noémi játszik, ezt követően, június másodikán és harmadikán Nyíregyházán, majd a POSzT-on pedig már Darinkát láthatja a közönség Mancsinkaként. Ezért is fontos, hogy Ivo Krobot cseh rendező tartson néhány felújító próbát az új szituációnak megfelelően, amit ő el is vállalt, s reményeink szerint ott tud lenni majd Pécsett is a társulattal.


Bodrogitól Mácsaiig, Reviczkytől Stohl Andrásig

 

Kik is lesznek a versenytársaik? A Nemzeti Színház a Vidnyánszky Attila rendezte Don Quijotéval lép színre Reviczky Gáborral, Bodrogi Gyulával és Trill Zsolttal a főszerepben. Arthur Miller lenyűgöző darabját, A salemi boszorkányok címűt adaptálta Mohácsi János a Vígszínház számára Stohl Andrással a főszerepben. A Bernhardi-ügy is kihagyhatatlannak tűnik két káprázatos tehetségű művész: Mácsai Pál és Gálffi László játékának köszönhetően, s akkor még nem is szóltunk a megunhatatlan Tennessee Williams műről: A vágy villamosáról a pécsiek, és a Cserhalmi György rendezte Tizenkét dühös emberről a székesfehérváriak előadásában. Mint Kirják Róbert lapunknak elmondta, mindent elkövetnek, hogy a Móricz Zsigmond Színház csapata optimális feltételek mellett, a lehető legjobb teljesítményt nyújthassa. Fellépésükre a nyitó napon, június 9-én és az azt követőn kerül sor. Közel ötven közreműködő utazik majd el a produkcióval. Szakembereik már a napokban felmérték, hogyan férnek el a monumentális díszletek az ottani nagyszínpadon, Zeke Edit látványtervező pedig az előadás előtti napokban a baranyai megyeszékhelyen gondoskodik arról, hogy a pécsi nézők az új helyszín dacára ugyanazt az élményt kapják, mint a Móricz Zsigmond Színház közönsége.

Sz. Kántor Éva

(Fotó: Harsányi Zoltán)