Ismét iskolapadba ülhetnek a szépkorúak

Már régebben felvetődött a kérdés, hogy a szépkorúak milyen feltételekkel látogathatnák a városban található felsőoktatási intézmények előadásait. A témát az Idősügyi Tanács ülésén is megvitatták. A Nyíregyházi Egyetem részéről Halkóné dr. Rudolf Éva elmondta, hosszabb távon szeretnék lehetővé tenni, hogy minél több tanórába bekapcsolódhassanak vendégként a nyugdíjas érdeklődők, de rövid távon is megoldással tudnak szolgálni. Így már most fel fognak tudni kínálni egy környezettan tantárgy keretében előadásokat, amit kifejezetten a környezettudatos nevelés és a környezetvédelem tematikájában fog tartani dr. Kiss Ferenc. Az előadást május 20-ig lehet majd ebben a tanévben látogatni szerdánként délután előzetes egyeztetés alapján.

 

Kötet májusban

 

A tavalyi Élettörténetek Nyíregyházán című pályázat anyagait összegyűjtő kiadvány megjelenéséről is szó esett. Dr. Ulrich Attila elmondta, jelenleg a művek stilisztikai javítása és sajtó alá rendezése zajlik. Az alpolgármester szerint a kötet előreláthatólag májusban fog elkészülni.

 

Fogadóórák

 

Még februárban döntött az Idősügyi Tanács arról, hogy a szépkorúak számára fogadóórákat tartanak a Móricz Zsigmond könyvtár egy erre kialakított helyiségében. A mostani ülésen az eddigi tapasztalatokat, a felmerült kérdéseket, javaslatokat is megvitatták a tanács tagjai. Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára kiemelte, ezek közé tartozik, hogy sokan még mindig egyéni problémákkal fordulnak hozzájuk, ám kénytelenek felvilágosítani őket, hogy egyéni ügyekben nem tudnak tájékoztatást adni, segíteni, hanem az idős emberek össztársadalmát érintő érintő kérdésekre várják a javaslatokat, ötleteket.

Az Idősügyi Tanács olyan további, szépkorúakat érintő témákkal is foglalkozott, mint a MÁV kedvezmények, az akadálymentesítés, de a reformáció 500 éves jubileumának tervezett programjairól is beszámolót hallgattak meg.

Zadubenszki Norbert