Ismét hetente szállítják a biohulladékot

A Bujtoson már üresen állnak a kukák. Itt már a korai órákban begyűjtötték a biohulladékot a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A téli hónapokban csak havonta egyszer ürítették ezeket a gyűjtőedényeket. Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, március 27-től azonban a zöldhulladék szállításba bevont, családi házas övezetekben a növényi eredetű bomló szerves hulladékot újból minden héten, a már megszokott napokon szállítják el. Mivel idén a tavasz hamarabb beköszöntött, így a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. munkatársai márciusra már egy biohulladék gyűjtést beütemeztek és el is végeztek.

 

Nyári menetrend

 

A heti rendszerességű biohulladék szállítás a nyári, vegetációs időszakban fog tartani. Novembertől aztán visszaáll a téli menetrend, amikor havi egy alkalommal lesz begyűjtés, illetve decemberben. tovább a jövő év februárjában és márciusában egyáltalán nem lesz zöldhulladék szállítás.

 

A hulladékudvarok is nyitva állnak

 

A növényi eredetű hulladék gyűjtés a családi házas övezetekben történik, ahol a zöldfelület fenntartásból származó zöldhulladék kerülhet a biokukákba. Arra ügyelni kell, hogy csak akkora mennyiség helyezhető ki elszállításra, ami a gyűjtőedénybe befér. Ettől eltérően, mint például a tavaszi metszésekkor, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. által előre kiírt időpontban tehető ki nagyobb mennyiségű zöldhulladék a biokuák mellé, azonban ekkor is csak zsákban vagy kötegelt, rakodásra alkalmas formában. Ezenkívül Nyíregyházán az év minden munkanapján történik biohulladék átvétel. Azok, akik nagyobb mennyiségű növényi eredetű hulladékot termelnek, azt nyitvatartási időben bármikor elvihetik a Korányi Frigyes utcán vagy a Kerék utcán található hulladékudvarba.

 

Vissza a természetbe

 

A begyűjtött biohulladék az orosi hulladékkezelő üzembe kerül, ahol megfelelő komposztálási folyamaton megy keresztül és értékes talajjavító anyag készül belőle, ami a városi zöldfelületek felújításánál, építésénél újra visszakerül a természetbe.

Zadubenszki Norbert