Ismét bővült az értéktár

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról, illetve a gondozásukról szóló törvény és kormányrendelet szerint 2013 végén alakult meg a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság. Az egyéni kezdeményezések nyomán először 16 nemzeti értéket vettek fel az értéktárba. Nemzeti értékként bekerült a Bessenyei szobor, a Bokortanyák, a Nyíregyházi Cantemus Kórus munkássága, a Nyírség Táncegyüttes munkássága, Sóstógyógyfürdő mint gyógyhely, a Sóstói Múzeumfalu, a Sóstó Zoo, a Szabolcsi Néptáncegyüttes munkássága, a Tirpák népi építészet, Krúdy Gyula irodalomtörténeti munkássága, Szikora Tamás festőművész alkotásai, a 4 for Dance táncegyüttes eredményei, koncepciója, a Hősök temetője, Dr. Eisert Árpád úttörő szívsebészeti tevékenysége, a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom, illetve Bárány Frigyes művészeti tevékenysége. 2015 nyarán újabb öt új érték került be a helyi értéktárba. A Települési Értéktár része lett a nyíregyházi huszár, Dr. Erdész Sándor néprajzkutató, múzeumalapító szakmai munkássága, a nyíregyházi Sóstói-erdő, Dr. Korompay Klekner Károly kórházszervező és sebészi tevékenysége, valamint a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje mint növényi ritkaságok gyűjtőhelye.

[REKLAM]

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, újabb négy érték került be az értéktárba. A bizottság decemberi döntése alapján helyi érték lett a Jósa András Múzeum mint gyűjtőhely, a megyei levéltár nyíregyházi vonatkozású emlékei, a Szent Atanáz Főiskola könyvgyűjteménye, valamint a Borsodi-féle vívórendszer.

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben elindította az Értékes esték című programsorozatot, melynek keretében egyenként mutatják be a helyi értékeket az érdeklődőknek.

Szoboszlai Tibor