Ismét Benedek Miklós a VIDOR zsűrielnöke – Újabb részletek a VIDOR Fesztiválról!

Benedek Miklós fiainak és unokáinak remek humoruk van, gyakran megnevettetik a Kossuth-díjas művészt, de remélhetőleg a nevetésre jócskán lesz alkalma az idei VIDOR Fesztiválon is, amelynek zsűrielnöki tisztét immár harmadik alkalommal ő tölti be. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 12-ei számában.)

Örömmel megyek ismét Nyíregyházára, hiszen nagyon szép emlékeim vannak az előző fesztiválokról.

– nyilatkozta lapunknak.

Sokszor beszéltem korábbi zsű­ritársaimnak a színház műhelytitkairól, de elmondtam nekik azt is, mi tetszett, s mi nem az egyes előadásokban. A seregszemle befejezése után érzékeny búcsút vettünk egymástól; állítólag nagyon megkedveltek engem. Olyan remek kapcsolat alakult ki köztünk, hogy még Budapestre is eljöttek megnézni néhány előadásban. Újítás az idén, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpad zenés előadásai közül is többet zsűrizünk. Vannak olyan produkciók, amelyeket láttam már évad közben, de így is érdekes nyomon követni, hogyan alakultak azóta. Ez persze nem befolyásol az értékelés során. Ismét lesznek olyan kollégák, akiket most látok majd először a színpadon, de olyanok is, akiknek játékát már régen volt alkalmam megnézni. Nagyszerű rácsodálkozni, hogy mennyi tehetséges kolléga van. Persze az is előfordul, hogy bosszankodok valakinek a gyenge szereplése vagy az előadás rossz rendezése miatt.

Ne csak aznap estére szóljanak a látottak!

Mint Benedek Miklós elmondta, semmi gond nincs azzal, hogy a nézők szórakozni akarnak a színházban. Persze azért fontos, hogy a látottak hatására a következő napokban is maradjon bennük élmény. Minden előadásra kíváncsi. Mindig úgy ül be egy új darabra, hogy ez lesz a legjobb, legfeljebb másnap megjegyzi: mégsem ez volt az. A művész úr napjai zömében próbákkal telnek nyáron is: az Óbudai Társaskörrel a napokban mutatják be a Café Mennyország című kabaréösszeállítást Pápai Erikával, Kerekes Józseffel s a rendező Fesztbaum Bélával együtt. Egy négytagú zenekar is játszik a nagyon kellemesnek ígérkező esteken.

Több darabban szerepel év közben is. Lassan tíz éve adják elő kollégáival a Vígszínházban a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-darabot. A Belvárosi Színházban rendezte tavasszal Kovács Patríciával és Schruff Milánnal a főszerepben a Riviérát, amit a nyár során az ország több városában előadnak majd a művészek. Szintén az Orlai Produkció előadása például a Hatszín Teátrumban játszott Heisenberg című darab, amit láthattunk az idén a Móricz Zsigmond Színházban, s szerepel a Játékszín több darabjában is. Ha nem játszik, szívesen beszélget az unokáival, úszik vagy olvasgat az óbudai teraszukon. A színházon kívül nincs más hobbija. Régen kártyázott a Fészek Klubban, de ma már oda sem jár, inkább a családja körében tölti a szabadidejét.

A Móricz Zsigmond színház műsora

Július 14., vasárnap         20.30     A férfiak a fejükre estek! (Turay Ida Színház), Szabadtéri Színpad

Július 16., kedd               19.30     Lakatos István és barátai-koncert, Bérletszünet, Bencs Villa

Július 17., szerda            20.30     Ha eljön Joe Black (Szabadtéri Mozi), Szabadtéri Színpad

Július 19., péntek            20.30     Csoportterápia (Veres 1 Színház), Szabadtéri Színpad