Iskolai beiratkozás

Első nap az iskolában. Minden szeptemberben több száz gyerek kezdi meg tanulmányait Nyíregyháza intézményeiben. Április 20-21-én kell beiratkozniuk azoknak a gyerekeknek az iskolába, akik ősszel lesznek elsősök. Az erről szóló hirdetményeket már kihelyezték, ezeken a napokon 8 és 19 óra között lehet jelentkezni. A családok maguk választhatnak iskolát, de a lakóhelyükhöz tartozó körzeti iskola köteles felvenni a gyereket.

– A beiratkozást követően nagyon rövid időn belül döntést kell hoznia az iskola igazgatójának arról, hogy elfogadja-e a jelentkezést. Amennyiben elutasító döntés születik, a szülő a kézhezvétel után 15 napon belül fellebbezhet. Ha a választott iskolába nem sikerül beíratni a gyermeket, a körzeti iskola köteles felvenni – mondta dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője.

[REKLAM]

A korábbi években jellemző volt, hogy sokan visszatartották egy-két évig is a gyerekeket az óvodában, így csak 7-8 éves korban kezdték meg tanulmányaikat. Most azok, akik 2011. augusztus 31. előtt születtek, tankötelesek, ám előfordulhat olyan élethelyzet vagy egészségügyi állapot, hogy valaki hat évesen mégsem mehet iskolába. Ilyenkor a szülőnek igazolásokkal kell alátámasztania halasztási kérelmét. Az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

A beiratkozás után derül ki, hogy egy-egy intézménybe hányan szeretnének járni, de ez még nem a végleges létszám. A választott és a körzeti iskolák között jellemzően van mozgás, ha ugyanis a kiválasztott iskola vezetője elutasítja a kérelmet, és a kért jogorvoslat sem vezet eredményre, a szülő köteles a körzeti általános iskolába beíratni gyermekét.

Dankó László