Iserlohni diákok vendégeskednek Nyíregyházán

Nyíregyháza történetéről és életéről beszélt városunk alpolgármestere az Iserlohnból érkezett középiskolásoknak. A szabolcsi megyeszékhely német testvérvárosából 22 tanuló és 2 tanár érkezett a Kölcsey Ferenc Gimnázium vendégeként Nyíregyházára.

 

20 ÉVES TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLAT

 

1995 óta ápol testvériskolai kapcsolatot a Kölcsey Ferenc Gimnázium az iserlohni Märkisches Gimnáziummal. A két középiskola kétévente rendszeres diákcsere programot valósít meg. Idén június elején a nyíregyházi diákok utaztak Iserlohnba, most a német tanulók viszonozták a látogatást.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nyíregyházát nagyon szépnek tartom. Németországot is, de azt mondhatom, hogy Nyíregyháza a kedvencem – mesélte Simon Lemke, a Märkisches Gimnázium tanulója, aki már nem először jár a városban. – Azt pedig nagyon érdekesnek tartom, hogy míg mi Iserlohnban egy modern iskolaépületben tanulunk, a Kölcsey gimnázium diákjai egy szép, régi épületbe járnak. A két oktatási intézmény között ezt tartom a legnagyobb különbségnek.

A testvériskolai kapcsolat lehetővé teszi, hogy a magyar diákok anyanyelvi környezetben gyakorolhassák a német nyelvet, tökéletesíthessék az idegen nyelvű kommunikációs készségüket, bővítsék kulturális ismereteiket, megismerkedhessenek egy másik ország jellegzetességeivel, és olyan tapasztalatok birtokába jussanak, amelyek szélesítik látókörüket.

[REKLAM]

– A magyar diákoknak mindenféleképpen jó, ha más nyelvvel és olyan más gondolkodásmóddal találkoznak, amely nálunk szokatlan – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Gondolom, a német diákok számára sem hátrány, ha megismerik, hogy Közép-Európában hogyan gondolkodnak.

 

EGY HETET TÖLTENEK A DIÁKOK NYÍREGYHÁZÁN

 

Az Iserlohnból Nyíregyházára érkezett diákok egy hetet töltenek el a szabolcsi megyeszékhelyen. Megismerkednek az ország iskolarendszerével, hagyományaival, gasztronómiájával, a régió sajátosságaival, nevezetességeivel és bepillanthatnak a vendéglátó családok mindennapjaiba. A cserediák programmal a magyar és a német középiskola hozzájárul Nyíregyháza és Iserlohn 25 éves testvérvárosi kapcsolatának erősítéséhez.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)