Iron Cat 2018

A Szerb Folyami Flottilla, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közös kiképzése nagy múltra tekint vissza, hiszen 2011-ben indult, s immár nyolcadik éve rendezik meg minden esztendőben. Minden évben egy új feladattal is készülnek, így idén a katonabúvároknak kellett egy bombát (az elképzelt szituáció szerint) kiemelniük a folyóból – mondta Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnoka. A gyakorlat többi részében - a korábbi évekhez hasonlóan - különböző hadihajós szakfeladatokat gyakoroltak be a katonák; mint például konvojok és védett személyek kísérését, illetve szárazföldi-, vízi- és légi célok leküzdését.

A gyakorlatot mindig a Dunán – felváltva a magyar és a szerb szakaszon - rendezték meg, s elsődleges célja az, hogy a katonák megtanuljanak helytállni a többnemzeti környezetben. Bagi Szilárd alezredes, az alakulat hadihajós parancsnokhelyettese, a gyakorlat vezetője azt mondta, a kiképzésben 35 szerb és 67 magyar katona vett részt, s mindkét alakulat a saját, hadrendben lévő aknamentesítő hajóival teljesítette a különböző feladatokat.

A gyakorlatba bevontak együttműködőket is: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szolgáltatta a légi célt, egy katonai helikopter imitálta az ellenséges erő támadását. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái – akik szintén az ellenséges erőket képviselték – pedig felderítő feladatokat hajtottak végre és megpróbáltak feljutni a hajók fedélzetére, amit a magyar és a szerb katonák meghiúsítottak.

Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke - aki szerb kollégájával együtt megtekintette a kiképzés zárónapját - elmondta, minden évben egyre bonyolultabb feladatokat hajtanak végre a magyar és a szerb katonák szinte ugyanazokkal a haditechnikai eszközökkel. „Ez egy nagyon előremutató kezdeményezés, hiszen nemcsak a hajók és a Duna köti össze a két nemzet haderejét, hanem a feladatrendszer is hasonló, s a leggyorsabb, illetve a legjobb módja a tanulásnak mindenképpen az együttműködésen keresztül valósulhat meg” – fogalmazott a dandártábornok.

A szárazföldi haderőnem főnöke kiválónak értékelte a látottakat, megjegyezve, hogy a katonák rendkívül rövid idő alatt nagyon sok mozzanatot mutattak be, ami ezek ellenére sem ment a precizitás rovására.

Antric Andria kapitány, a Szerb Folyami Flottilla parancsnoka kérdésünkre elmondta, nagyon alapos munkát végeztek a gyakorlat megtervezői, s szinte minden elképzelhető, a feladatrendszerükbe tartozó szituációval szembe kellett nézniük a résztvevőknek. „A mostani gyakorlat egy reális támadást mutatott be, illetve ennek elhárítását; a katonák kiválóan prezentálták az ilyenkor szokásos eljárásrendet, ezért - a felkészültségük alapján - kiváló osztályzatot érdemelnek” – fogalmazott. Elmondta azt is, az elmúlt nyolc évben olyan jó kapcsolat alakult ki a magyar és a szerb flottilla között, hogy a gyakorlat megszervezése már zökkenőmentesen és rövid idő alatt zajlik, miközben a katonák egyre jobb eredményeket érnek el.

honvedelem.hu