Irány Doha – Helebrandt Máténak az ellenfelek mellett a nagy meleggel is meg kell küzdenie

Pénteken kezdődik Dohában az Atlétikai Világbajnokság. A magyar válogatottnak a nyíregyházi Helebrandt Máté is tagja. A sportoló szerdán utazik Katarba. 

A magyar delegáció néhány tagja már elutazott Dohába, ahol a hétvégén kezdődik az Atlétikai Világbajnokság. Nem érkeztek jó hírek Katarból, 40 fokos meleg és magas páratartalom nehezíti majd a sportolók dolgát. A kiszolgáló épületekben viszont ezzel ellentétben nagyon hideg van a klímák miatt, így könnyű megfázni.

Az atlétikai szövetség jelezte is a sportolóknak, hogy mire számíthatnak. A tervek szerint a stadiont is végig hűtik majd, ez azonban Helebrandt Máténak nem segít. A nyíregyházi gyalogló az 50 km-es versenytávon indul, és mivel ők utcán haladnak, ezért a szervezők – elkerülendő a hőséget – éjjelre tették a rajtot. 

- Nyáron próbáltunk a legnagyobb melegben edzeni, hogy szokjam a hőséget, de erre nem lehet felkészülni. Magas a páratartalom, szokatlan lesz az éjféli rajt is. A szükséges munkát elvégeztük, remélem sikerül jó eredményt elérni - mondta  Helebrandt Máté atléta. 

A gyalogoló jó formában van, és a verseny egyben olimpiai kvalifikációs viadal is, azaz nem elég célba érni, az időeredmény is fontos. A tapasztalat azonban azt mutatja, a nagy hőségben ritkán születnek jó idők, és várhatóan sokan feladják majd a versenyt. A nyíregyházi atléta szerdán utazik Dohába, a versenyszáma pedig szombaton éjszaka kezdődik, azaz lesz néhány napja az átállásra.