Irány az olimpia - Helebrandt Máté a héten utazik Tokióba
Fotó: Trifonov Éva

A héten utazik Tokióba Helebrandt Máté.  A nyíregyházi gyalogló az 50 km-es távon áll rajthoz. A sportolónak ez lesz a harmadik olimpiája. 

Helebrandt Máté 2012-ben Londonban vehetett részt élete első olimpiáján. A nyíregyházi gyalogló akkor új egyéni csúccsal 32. lett a 20 km-es távon. 2016-ban Rióba is kijutott, és 28. helyen végzett, abban az esztendőben az Universiádén negyedikként ért célba. Pályafutása egyik legnagyobb sikerét egy évvel később a világbajnokságon érte el, ahol hatodik lett. Most a harmadik olimpiájára utazhat, és 50 km-en áll rajthoz. 

-  Nehéz időszak van a hátunk mögött, a járvány teljesen felborította a felkészülést, az olimpiai kvalifikációt. Májusban, amikor biztossá vált a tokiói indulás, attól kezdve viszont végig koncentráltan dolgoztunk. Az olimpiai ruhapróba, és az eskütétel is mentálisan sokat segített, szeretnék jó eredményt elérni Japánban. Nagyon erős mezőny lesz, a világranglista első hatvan helyezettje ott lesz az olimpián - mondta Helebrandt Máté gyalogló.

Az atléta felkészülése jól sikerült, a Tátrában volt edzőtáborban, így jó formában várhatja a versenyt. 

- Igyekeztünk minden feltételt biztosítani Máténak, és az edzőtáborból jó állapotban tért vissza. Az időeredmény most másodlagos, de titkon egy nagyon jó helyezésben bízunk, reméljük sikerül az első tízben végeznie - mondta Dr. Mohácsi Máté, a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

A héten még az utazáshoz szükséges teszteket kellett elvégezni, majd szerdán indul Máté Japánba. Hétfőn klubja, a Nyíregyházi Sportcentrum is elbúcsúztatta. 

- Sportvezetőként természetesen szeretném, ha Máté minél előrébb végezne, egy pontszerző hely bravúr lenne, de nagyon szurkolunk majd neki a képernyők előtt – tette hozzá Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. 

A versenyére augusztus 5-én késő este kerül sor Szapporóban. A nagy meleg miatt 22.30-kor lesz a rajt, de várhatóan így is az ellenfelek mellett 30 fokkal és magas páratartalommal is meg kell küzdeniük a sportolóknak. 

Kapcsolódó galéria

Helebrandt Máté az olimpiára indul szerdán