Intézményi változások

2015. december 31-éig a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ és a Human-Net Alapítvány végzett a városban családsegítéssel és gyermekjóléttel kapcsolatos feladatokat. A Szociális, illetve a gyermekjóléttel foglalkozó törvény módosítása következtében ettől az évtől a családsegítés csak a gyermekjóléti szolgáltatással összevontan működhet települési szinten a család- és gyermekjóléti szolgálat, járási szinten pedig a család- és gyermekjóléti központ keretében. Az ilyen szolgálatot működtető települési önkormányzatok feladata a lakóhely szintű minimumszolgáltatások, általános segítő feladatok biztosítása a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítés területén egyaránt. A járásszékhelyek települési önkormányzataihoz kerül a jövőben a hatósági feladatokhoz kapcsolódó, gyermekek védelmére irányuló tevékenységek, valamint a speciális szolgáltatások biztosítása. Ennek érdekében hozták létre Nyíregyházán a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézményt, valamint a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központot.

 

Változás az ügyfelek érdekében

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az intézményi átszervezéssel mind a gyermekjóléti és a családsegítéssel kapcsolatos szolgáltatások egy kézben lesznek. Az alpolgármester hozzátette, a törvénynek további előnyös változásai vannak, elsősorban az ügyfelek szempontjából. Elmagyarázta, a kisebb, járási településeken olyan szolgáltatásokat vezetnek be, mint a 2 ezer fő alatti lélekszám esetében a családsegítés, ami eddig nem volt. A megyei jogú városnak pedig olyan feladatokat ad, mint például a gyermekjóléti központ működtetése, továbbá, hogy a különböző hatósági és egyéb feladatokat járási szinten kell megoldani, felügyelni, segíteni és koordinálni. Jászai Menyhért azt mondta, ez a korábbiakhoz képest egy minőségi váltás, amely az ügyfelek magasabb szintű ellátását szolgálja mind Nyíregyházán, mind pedig a járás településein.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézményhez tartozik a jövőben a Gyermekek Átmeneti Otthona, a Családok Átmeneti Otthona, valamint a bölcsődei ellátás. A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai pedig januártól többek között a családokban adódó speciális feladatokkal foglalkoznak.

A társult települések közül Nyírtelek, Kálmánháza és Nagycserkesz továbbra is a Nyírteleki Szociális Szolgáltató Központ keretében látja el a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatait, Kótaj továbbra is önállóan, Napkor pedig a Dél-Nyírségi Társulás keretében végzi ezzel kapcsolatos feladatait. Tekintettel arra, hogy a jövőben járásra kiterjedően kell speciális feladatokat ellátni az új intézményeknek, várhatóan plusz támogatásokat is biztosít az önkormányzat.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)