Intézményfelújítási és közlekedésfejlesztési projektek is lesznek még 2021-ig Nyíregyházán

A keret 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. Csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül, a 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban közel 1300 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Rákossy Balázs kiemelte:

A gazdaságfejlesztés nagyon fontos célkitűzés. Az EU-s fejlesztési források túlnyomó többségét, több mint 60%-át erre a célra használtuk, illetve használjuk majd fel. Fontos a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern Városok Program is. Utóbbi több mint 3500 milliárd forinttal járul hozzá a vidéki gazdaság fejlesztéséhez. Ez egy olyan kormányzati program - költségvetési forrásokból, amely a megyei jogú városok területén valósul majd meg és ez tovább fejlesztheti a kisebb településeket is.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Nyíregyháza Megyei Jogú Város 29,6 milliárd forint forrással rendelkezik. Ebből többek között közlekedésfejlesztési, intézményfelújítási, turisztikai projektek valósulnak meg. Az elmúlt években már több beruházást át is adtak – mondta Dr. Kovács Ferenc polgármester. Hozzátette:

Ilyen volt például a Debreceni-Kígyó utca csomópont megépítése, a Szegfű utca négy sávosra bővítése, ami azt gondolom nagyon látványos és fontos beruházás volt. Remélem hamarosan elindulhat a Sóstói Múzeumfalu felújítása is. Az egy 688 millió forintos fejlesztés; soha nem volt a Múzeumfaluban ekkora összegű felújítás. De TOP-os fejlesztés a HEMO is, amit a Kállay-kúriával, a toborzóirodával együtt képzelünk fejleszteni. Tehát nagyon fontos beruházásokról van szó. Több közúti, infrastruktúra-fejlesztés is lesz még – gőzerővel dolgozunk, hogy még nyár előtt elkezdődhessenek a munkák.

Szintén TOP-os keretből újul meg a Nyíregyházi Állatpark főbejárata, nyáron pedig átadják a megújuló szabadtéri színpadot is, amelyre több mint 1,1 milliárd forint TOP-os forrást fordít a város.

 

Dér Vivien