Internancia konferenco

A Nyíregyházán működő Eszperantista Egyesület egy évvel ezelőtt Horvátországgal versenyben pályázott arra, hogy az Eszperantista tanárok 49. Nemzetközi Konferenciáját megrendezzék a városban. Július 30-augusztus 6-ig várják programok a 19. század második felétől létező mesterséges nyelv ismerőit a Nyíregyházi Egyetemen. A rendezvényre 28 országból 130 fő eszperantista tanár érkezett.

 

Sok az amatőr nyelvtanár

 

Sereghyné Zengő Enikő, a Magyarországi Eszperantista Tanárok Szervezete ügyvezető elnöke elmondta, főként azért fontos ez a rendezvény, hogy minél többen kapcsolódjanak be a nyelv megismerésébe, megtanulásába, használatába. Hozzátette, nagyon sokan használják a nyelvet, de beszélnék még többen is, viszont kevés a tanár. Ezért is jöttek el azok, akik amatőr szinten tanultak, hogy egy kicsit képezzék magukat, hogy meg tudjanak másokat is tanítani.

 

Tanár tanít tanárt

 

A konferenciára több országból érkeztek olyan tanárok, akik tanártársaiknak tartanak továbbképzést.

Duncan Charters eszperantótanár az Amerikai Egyesült Államokból érkezett. Az anyanyelvén kívül franciául beszél még, de kíváncsi volt a nyelvek közötti hasonlóságokra, ezért tanulta meg annak idején ezt a mesterséges nyelvet. A nyelvtanár fontosnak ítélte meg azt a képzési lehetőséget, amely ezen a konferencián vár az eszperantista tanárokra.

 

Tanulási lehetőség kezdőknek is!

 

A tanárok mellett teljesen kezdők is elsajátíthatják az eszperantó alapjait a külföldi oktatók segítségével. Aki pedig már jól beszéli a nyelvet, társalkodó körben vehet részt. A tanárok a különböző előadások mellett az Új eszközök a nyelvtanításban címmel hallgathatnak meg ismertetőket.

 

Az előadások mellett szórakoznak is a tanárok

 

A résztvevők nem csak tanulnak az egy hetes rendezvény alatt, hanem pihennek is. Megismerkedtek a helyi kulturális csoportokkal, sportolhatnak, és lehetőségük lesz megtekinteni a város és a megye nevezetességeit is.

ME.