Intelligens város lesz Nyíregyháza

Egyszerűen, elektronikusan intézhető közigazgatási ügyek, hulladékgyűjtés optimalizáció okos kukákkal, elektronikus kártyák városlakóknak, turistáknak és még a megyeszékhelyen élő, tanuló diákoknak, hogy biztonságosan mehessenek szórakozni és a szülők mindig tudják, merre jár a gyerekük – többek között ilyen elemeket tartalmaz az egyik legnagyobb Magyarországon működő informatikai cég digitális fejlesztési csomagja. Nagy meglepetésre nem egy dunántúli várost választottak a kísérlet megvalósítására, hanem Nyíregyházán kívánják bemutatni, hogyan alkalmazható a 21. század technológiája egy város működtetésében. Az elképzeléseket már megosztották az önkormányzattal, és folynak az egyeztetések, mit lehet megvalósítani a tervekből. A város például azt is szeretné, hogy az egészségügyben is megjelenjen a digitális világ. A páciensek például a telefonjuk segítségével kaphatnak majd információt, mennyi időt kell várni egy adott orvosnál.

– Ha elmegy egy beteg egy rendelőintézetbe, onnan tudhatja hány órát kell várni – ne adja Isten, 20 percet, 30 percet – az alatt elintézheti a dolgait – mondta Batizi Tamás kabinetvezető. – A sorállást is meg tudjuk oldani, hogy ne kelljen ott helyben ülnie, hanem esetleg digitálisan tudja intézni a bejelentkezését. Ezek egyelőre olyan furcsán hangzanak, de megoldható dolgok és ehhez a T-System partner a fejlesztéseivel.

A magyar Telekom terveiről Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatója számolt be Budapesten. A sajtótájékoztatón elhangzott, mindenképpen megyeszékhellyel szerettek volna kezdeni. A választás azért esett Nyíregyházára, mert a kelet-magyarországi város intenzíven fejlődik, számos nemzetközi nagyvállaltnak ad otthont, emellett a a gazdasági társaságok és az önkormányzat kapcsolata is jó. A nyíregyházi projekt ugyanakkor egy kísérletnek is tekinthető: az itteni tapasztalatokat fogják felhasználni a digitális Magyarország vízió megvalósításához. A terveik szerint 2015 végére kiépítik azt az infrastruktúrát, ami minden háztartás számára ultragyors internet-hozzáférést biztosít majd. A nyíregyházi megállapodás előzményeként februárban a Magyar Telekom és a kormányzat arról írt alá szerződést, hogy 2018-ban minden hazai háztartásban másodpercenként legalább 30 megabites sávszélességű internet-hozzáférése legyen.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: bitport.hu