Innovatív vállalkozói központ

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyertes pályázatának eredményeként az innovatív vállalkozói központ nyíregyházi irodáját. A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány Szatmárnémeti önkormányzatával partnerségben 2012-ben pályázott az Ingatlan beruházás kétoldalú, magyar-román kis és középvállalkozások fejlesztési együttműködése céljából elnevezésű projekttel.
Czomba Csaba, a PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány kuratóriumi elnöke arról számolt be, hogy a projekt összköltsége meghaladta az 1,9 millió eurót, és mivel az uniós támogatottság 95 százalékos, a két partner városnak csekély önerőt kellett biztosítania.

(További képekért kattintson a fotóra!)

A cél egy-egy Magyar-Román Vállakozói Iroda létrehozása a határ mindkét oldalán, Nyíregyházán és Szatmárnémetiben. Így olyan vállalkozói-szolgáltató iroda valósul meg, ahol térítésmentes szolgáltatásokkal segítik a magyar és román vállalkozások együttműködését, a versenyképesség és a piaci pozíciók erősítését.
Dr. Coica Costel Dorel, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, fontosnak tartja a közös projektet, hiszen további pályázatok elnyerésével szeretnék segíteni a két város üzletembereinek az együttműködését.

A projekt keretében a PRIMOM Alapítvány Nyíregyháza önkormányzatától megvásárolta a Luther utcai ingatlant, majd felújították az épületet. Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta, a magyar-román üzleti kapcsolatok bővítése Nyíregyháza számára is fontos. Szatmárnémetivel a testvérvárosi kapcsolat a kultúra, az idegenforgalom és a sport területén már eddig is jól működött. A gazdaság szférájában már két sikeres közös program volt, korábban 60-60 mikro-vállalkozás kapcsolatépítését segítették, most pedig két komoly ingatlan beruházás valósul meg. Ezzel Nyíregyházán a belváros egyik műemlék jellegű épülete újulhatott meg 250 millió forintos forrásból.
A román testvérvárosban a jövő év júniusára készül el a vállalkozói iroda, a közös projekttel pedig lehetőségek nyílnak újabb pályázatok megvalósítására.

Szoboszlai Tibor

Fotó: Máté János