Ingyenes okmányok – Tömeg a Kormányablakokban

Kozma Péter kormánymegbízott két dolog miatt érkezett hétfő délután a nyíregyházi Kormányablakba. Februárban lejáró azonosítóját szerette volna kicseréltetni, és tájékozódni kívánt, hogy a január 1-jétől bevezetett ingyenességet hogyan használják ki az ügyfelek.

 

Sokan kicserélik a régit

 

A kormánymegbízott emlékeztetett, januártól az elfogadott törvény alapján ingyenessé vált a személyi okmányok cseréje. Hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, nemcsak azok keresik fel a Kormányablakokat, a megyében 21 helyszínen, akiknek lejárt valamelyik papírjuk, hanem azok is, akik úgy gondolják, le kívánják cserélni új, modern, több funkcióval ellátott dokumentumra a régit.

2016. január elsejétől vezették be ugyanis azt az újfajta személyi azonosító okmányt, amely négy fő funkciót lát el és a hagyományos kártyákat váltja ki. Ez a személyazonosító igazolvány, a TAJ kártya, a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány. De emellett van egy nagyon fontos funkciója is, hiszen abban az esetben, ha azt igényli az ügyfél, és olyan eljárásban vesz részt, ahol ez lehetséges, akkor elektronikus aláírás megvalósítására is alkalmas.

 

Még érdemes a régi iratokat magunknál tartani

 

Dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője az új funkciókkal kapcsolatban az elektronikus aláírás, illetve a TAJ kártya és az adóazonosító számot tartalmazó hatósági bizonyítványnak a kiváltása miatt felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a funkciók akkor tudnak működni, ha a különböző hatóságoknál, egészségügyi szolgáltatóknál, háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban rendelkezésre áll majd a leolvasókészülék, amivel ellenőrzik a számokat. A hivatalvezető azt mondta, mindenkit arra int, vigye magával a TAJ kártyáját, illetve az adóazonosító számát tartalmazó hatósági bizonyítványt, hiszen ezekre szükség lesz.

A járási hivatal vezetője arról számolt be, az ingyenes szolgáltatás nagy ügyfélszámot generál. Sokan kicseréltetik irataikat akkor is, ha erre különösebb szükség nincs. A térítésmentesség előreláthatóan huzamosabb ideig megmarad, így a hivatal vezetője szerint nem kell sietni, elegendő az ügyfeleknek a lejárat előtt megjelenni a Kormányablakokban.

További képekért kattintson a fotóra!

Van olyan ügyfél is, akinek eddig diákigazolványán kívül nem volt még egyéb azonosítója. Nagy Márton, a Nyíregyházi Sportcentrum sportolója Németországba utazik edzőtáborba, ezért édesapjával érkezett a Kormányablakba, hogy azonosító okmányt igényeljenek.

 

Bővülő okmányok köre

 

A személyi igazolvány, a lakcímkártya, a diák- és pedagógusigazolvány, az első vezetői engedély és az E-SZIG ingyenesen igényelhető január elsejétől. Ha valaki családnévváltozás miatt kér új papírokat, annak az útlevélért sem kell fizetni. Útlevelet továbbra is díjkötelesen igényelhetnek azok, akik utazni szeretnének. Nem kell fizetni érte akkor, ha valakinek új családnév miatt szükséges az új úti okmány, vagy ha az előzőt ellopták. A két-, illetve a háromgyermekes családok pedig csökkentett díjért kaphatják meg az útlevelet.

Ha bármelyik személyi okmányt ellopják, cseréjük január elsejétől szintén ingyenes. A magánszemélyek térítésmentesen kérhetik ki erkölcsi bizonyítványukat évente négy alkalommal, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréjéért sem kell már fizetni, de a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány is térítésmentessé vált.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)