Ingyenes kezelések
Reumatológiai, tudományos kutatásra várják az önkéntesek jelentkezését – hangzott el az Idősügyi Tanácson. Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló mellett Nyíregyházán is azt vizsgálják, hogy mennyire hatásos a súlyfürdő. A derékfájdalommal küzdő önkéntesek ingyenes kezeléseket és 10 alkalomra szóló belépőjegyet kapnak az Aquarius Élményfürdőbe.

Magyar találmány a súlyfürdő

 

 

A súlyfürdő víz alatti kezelés, magyar találmány, amelynek hatékonysága abban rejlik, hogy a kezelés során tehermentesítik a gerincet, az idegeket. Most tudományos kutatás során vizsgálják, hogy a derékfájdalommal küzdők életminősége hogyan változik súlyfürdő kezelés mellett. A Sóstó Gyógyfürdők Zrt.-nél olyan 18-75 év közötti betegek jelentkezését várják, akiknek több mint 3 hónapja fennálló derékfájdalmuk van és arra 2 hónapon belül nem kaptak kezelést. A kutatásra 60 beteget várnak, a jelentkezőket három csoportra osztják majd. – Lesz aki kizárólag súlyfürdő kezelésen vesz részt, lesz aki a súlyfürdő mellett fájdalomcsillapító gyógyszert is kap, és indul egy olyan csoport is, amelynek tagjai csak gyógyszeres kezelésben részesülnek majd. Jelentkezés vagy további információ a 06 30 976 0423-as telefonszámon. Az önkéntesek minden esetben ingyenes kezeléseket, a 15. heti ellenőrző vizsgálat után pedig 10 alkalomra szóló belépőjegyet kapnak az Aquarius Élményfürdőbe – hangzott el az Idősügyi Tanácson. Az értekezésen dr. Ulrich Attila, a Tanács alelnöke arról is szólt, hamarosan több védett sír is lehet Nyíregyházán. Hozzátette, a temetőben nagyon sok olyan régi, szép síremlék van, amelyet már nem ápolnak vagy csak az ott nyugvók megérdemlik, hogy kiemelt figyelmet kapjon a sír, síremlék. A helyi védettségű sírokról rendelet készülhet, a részletekről a Közgyűlés is értekezik majd.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Tapasztalat és fejlődés

 

 

A tanács ülésén elhangzott, a szépkorúak tapasztalataikkal és tanácsaikkal a közösségek fejlődését segíthetik, ezért fontos az Idősügyi Tanács munkája. Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője hozzátette, az Idősügyi Tanács közvetíteni tudja az idősek felől érkező javaslatokat a Polgármesteri Hivatal felé. Az osztályvezető szerint másrészt azért is jó a Tanács, mert rajta keresztül a Hivatal is tudja tájékoztatni az időseket a különböző lehetőségekről, programokról, akár például a nyugdíjas szövetkezetek működéséről vagy arról, hogy szeptember 29-én tartják az Idősek Világnapját Nyíregyházán. A Váci Mihály Kulturális Központba 14 órára várják az érdeklődőket, fellép a Figurás Táncegyüttes, Szabó Sándor pedig nótacsokorral kedveskedik a szépkorúaknak.

Dér Vivien