Tájoló Nap – segítség a pályaválasztásban
Országos kezdeményezésre Tájoló Napot tar a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. A mintaprogramként megvalósuló lehetőség a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályosokat és szüleiket segíti.

Pályaorientációs nap

 

Első alkalommal valósítja meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden megyében azt a pályaorientációs napot, amelyhez csatlakozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezet is. Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Általános Iskola hetedikes diákjai szeptember 28-án, csütörtökön vehetnek részt a kamarai programon, amelynek célja az életpálya tervezés támogatása. Szakemberek szerint a sikeres életpálya tervezés egyik fontos eleme, hogy a személynek saját élményeire és tapasztalataira támaszkodva legyen képe arról, milyen tevékenységben tud jó teljesítményt nyújtani, mi az, amit szívesen végez, és melyek azok a helyzetek, amelyek gondot okoznak neki. A Tájoló elnevezésű pályaorientációs napon a hetedikes tanulók kézművesség, műszaki, kereskedelem, üzlet-ügyintézés, egészségügy-szociális, valamint turizmus és vendéglátás területen próbálhatják ki magukat. A hat tanórát igénylő felmérés helyi specialitásokkal áll a diákok rendelkezésére.

 

Segítenek a pályaválasztában

 

Maczkó Mónika, pályaorientációs tanácsadó kifejtette, céljuk, hogy segítsék a gyerekek életpálya tervezését. A tanácsadó hozzátette, a lehetőség helyi specialitása az, hogy szakoktatókkal és a munka világában a megyei cégek és vállalkozókkal dolgoznak együtt, akik az értékelést és a megfigyelést adják majd a gyerekeknek. Az ő objektív értékelésükkel kapnak majd egy képet a gyerekek saját magukról, a szubjektív jó érzetük mellett egy szakmai értékelést is kaphatnak, hogy merre menjenek tovább.


A program lebonyolításában a Nyíregyházi Szakképzési Centrum oktatói is segítenek. A diákok a nap során gyakorlati feladatokat hajtanak végre, amelyek közben értékelik őket. Az eseményt követő egy hónapon belül írásos visszajelzést kapnak teljesítményükről, amely segíti őket abban, hogy egy bő év múlva melyik középiskolába adják be jelentkezésüket. A programot az Edunet Alapítvány dolgozta ki, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig országos mintaprogramként indította el.


ME.