Ingyenes jogi tanácsadás segíti a munkaadókat és munkavállalókat régiónkban is
JOGPONTOK városunkban is!

A regionális és összehangolt jogPONTok ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában és európai uniós támogatással valósulnak meg. A jogsegélyszolgálat területei: munkajog, cégjog, társadalombiztosítás és adójog.

A projekt sajtótájékoztatóján elhangzott, a személyes ügyfélfogadás a jogi segítség legteljesebb, legnépszerűbb formája. Szakképzett jogászok az ország több mint 130 településén személyre szabott tanácsadással és jogi felvilágosítással, akár iratmintákkal is segítik az érintetteteket jogi problémájukban. Az Észak-Alföldi régióban összesen 34 helyszínen érhető el JOGPONT és így ingyenes jogi tanácsadás. Munkáltatók és munkavállalók is kérhetnek segítséget, tanácsot – mondta a projektmenedzser.

Rettich Tamás kiemelte:

Maga a projekt 2016 júliusában indult és a mai napig itt, az Észak-Alföldi régióban több mint 32 ezer esetben vettek igénybe szolgáltatást. A projekt lassan lejár, szeptember végéig folytatódik, de vár még ránk egy adminisztrációs egyeztetés, így októbertől újfent, teljes erővel tovább folytatódik majd a projekt, működik majd a hálózat; erre már aláírt támogatási szerződéssel is rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy 2021. december 31-éig ez a szolgáltatás, itt a régióban, azon belül a megyében is biztosan és továbbra is ingyenesen lesz elérhető.

Megyénk 9 településén működnek JOGPONTOK, Nyíregyházán kettő is. Városunkban a szolgáltatások hétfőn, kedden és szerdán érhetőek el a délutáni órákban. Az eddigi adatok szerint, az Észak-Alföldi JOGPONTOKat 2016. július elsejétől felkeresők több mint fele munkavállaló volt, a leggyakrabban munkajogi kérdések, problémák merültek fel. A legnagyobb érdeklődés a munkaviszony megszűnése, megszüntetése, a munka- és pihenőidő, illetve a munkaviszony létesítése ügyekben történt. Dr. Moskovits Károly ügyvéd elmondta:

Évekkel ezelőtt például a jogellenes munkaviszony-megszüntetések jelentek meg nálunk nagy számban, az utóbbi időszakban pedig már a fennálló jogviszonyokkal kapcsolatos, esetleges szabálytalanságok kerültek előtérbe. Például a nem megfelelő munkabeosztás, a ki nem fizetett különböző pótlékok és túlóra. Ezen kívül sok helyen gondot jelent a minimálbér és a garantált bérminimum témaköre. Nem tudják, hogy kinek jár ez, kinek jár az.

A szolgáltatás ingyenesen hívható zöld számon, valamint online módon, akár e-mailen keresztül is elérhető.