Ingyenes egészségügyi szűrés nyugdíjasoknak

Ugyan csak délelőtt 10 órára hirdették meg az ingyenes szűrővizsgálatot az időskorúak számára, ennek ellenére már 9 órakor kígyózó sorok vártak arra, hogy bejuthassanak a Városi Rendelőintézetbe. Számokban kifejezve ez körülbelül 200-300 nyugdíjast jelentett. Mindannyian élni szerettek volna az ingyenes szűrés lehetőségével.

– A szűrés nagyon jó a megelőzés szempontjából, hogy ne kerüljünk későn orvoshoz. Itt mindenről felvilágosítanak bennünket és ezért nagyon fontosnak tartom – mondta Lippai Mihályné.

A szűréseket a helyi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság végzi már évek óta. Tavaly több mint 400-an éltek a lehetőséggel. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

– Nagyon sok nyugdíjas korú vagy nyugdíjas gyakorlatilag magas vérnyomással cukorbetegséggel, elhízással küzd, illetve nagyon sokan nem is figyelnek ezekre a dolgokra. A cél az, hogy kapnak ajándékot, ez egy motivációs dolog, s hogy felhívjuk a figyelmet, hogy ők is tegyenek a saját egészségükért, mert ez egy nagyon fontos dolog lesz a későbbiekben – mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője.

Idén a kezdeményezéshez egy multicég is csatlakozott: tisztítószereket ajándékoztak a szűrésen részt vevő nyugdíjasoknak.

– A társadalmi felelősségvállalás az üzletpolitikánk része, és több olyan programunk van, ami a lakosságot is támogatja. Ilyen például a Ne vidd haza az influenzát a baba termékeinkkel!, illetve iskoláknak mosdóit is újítjuk fel, amivel felhívjuk a higiénia fejlesztésre a figyelmet, valamint ez is egy nagyszerű kezdeményezés, amiben részt kívántunk venni, és egy motivációs erőt képviselünk ebben a kezdeményezésben – mondta Buss Viktor, az Unilever Magyarország Kft., nyírbátori gyárának igazgatója.

Az esemény résztvevői a nap folyamán vércukor- és vérnyomás, valamint testzsírmérésen, tüdőkapacitás mérésen vehettek részt.

Piszár Tünde

(Fotó: Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság)