Ingyen dolgoztak, kazánházban laktak

Magyarországon élő román párral szemben rendelt el bírói engedélyes kényszerintézkedést 2024. március 23-án a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója több ember sérelmére, a sértettek sanyargatásával elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt.

A megalapozott gyanú szerint az élettársi kapcsolatban élő pár a nyíregyházi használt iparcikk piachoz közeli ingatlanukon évek óta lovakat tartottak és kereskedelmi tevékenységet folytattak.

2021 nyarán V.G. gyanúsított rábírta a vagyoni és szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket, hogy szállásért, ennivalóért és fizetésért cserébe vállalják el az állataik gondozását, mely ajánlatot a férfiak elfogadták.

Az ígértekkel ellentétben azonban munkavégzésük során munkabért egyáltalán nem kaptak, munkaidejük kora hajnaltól késő esetig tartott, illetve szabadnap sem járt nekik. A gyanúsítottak egy alig fűtött kazánházban szállásolták el őket, ahol a hideg ellen állandó réteges öltözékkel kellett védekezniük, valamint hárman aludtak két ágyon.  Meleg víz, illemhely nem állt rendelkezésükre, tisztálkodásukat csak lavórban tudták megoldani. A napi háromszori étkezés idővel napi egy, hideg élelemmel való ellátásra csökkent.

Mindezeken túl, amikor V.G. gyanúsított úgy ítélte meg, hogy a sértettek nem megfelelően végezték el a rájuk bízott munkát, ostorral, puszta kézzel vagy egyéb eszközökkel bántalmazta is őket.

Az alapos gyanú tárgyát képező, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény vonatkozásában a bíróság V.G. gyanúsított esetében a szökés, elrejtőzés, a további bizonyítás veszélyeztetése, illetve a bűnismétlés veszélye miatt a letartóztatás, míg élettársa, V.A. esetében - a bűncselekmény elkövetésében játszott kisebb szerepére tekintettel - bűnügyi felügyelet elrendelése mellett döntött.

A végzés nem végleges, a védő a letartóztatás helyett enyhébb kényszerintézkedés elrendelése végett jelentett be fellebbezést.

Forrás: dr. Bartha Andrea, sajtószóvivő