Indul a tanszervásár

„Toll, tinta, ceruza, rontom-bontom, kezdődik az iskola, csak aszondom.” Weöres Sándor Kezdődik az iskola című verse most még nem időszerű, hiszen egy hónap múlva indul a 2016-17-es tanév. Sokan azonban már most felkerekedtek, hogy beszerezzék azokat az eszközöket, tárgyakat, amelyek elengedhetetlenek lesznek az iskolában.

 

Iskolatáska

 

A figyelem ilyenkor leginkább azokra a kisgyermekekre irányul, akik idén először lépik át az iskola küszöbét. Náluk az egyik legfontosabb kérdés, milyen legyen az iskolatáska? A választék óriási, kétezer forinttól akár 25–30 ezer forintig áll hátitáska a gyerekek és a szülők rendelkezésére. Van olyan, amelyik gerinckímélő, könnyű és légáteresztő, de olyan is van a boltok polcain, amin fényvisszaverő és kulacstartó van. Míg a szülőket a praktikum és az ár foglalkoztatja, addig a gyerekeket az, milyen figura díszíti a táskát.

 

Tolltartó és társai

 

Az iskolatáskába rengeteg dolgot kell bepakolni. Tolltartó, füzetek, tornafelszerelés, technika- és rajzórára való eszközök, dallamkirakó és számolókorong. Csak egy pár dolog azok közül, amit a nyáron be kell szerezni.

 

Sokszor van ajánlás

 

A legtöbb iskolában ajánlásokat tesznek a pedagógusok arra, milyen tanszerekkel dolgozzanak a gyerekek az iskolában. A tanítók tapasztalataik alapján javasolnak egy-egy márkát. Ez akár a szülők helyzetét is megkönnyítheti vásárláskor.

Vágóné Szabó Emese egyik kislányával vásárolt. Azt mondta, már volt egy szülői értekezlet az iskolában, ahol megkapták az iskolához szükséges dolgok listáját. Hozzátette, ez megkönnyíti a dolgát, mert a tanítónők elmondták a bevált szereket, amelyeket meg kell venni. Az édesanya elmondta, mindenből dupla adagot vásárol, hiszen ikerlányai vannak.

 

Augusztusban rohamra készülnek a boltok

 

Az írószerek már felkészültek a vásárlók rohamára. Aki nem listával érkezik, annak a boltokban dolgozók segítenek, hiszen tudják, melyik iskola milyen felszerelést javasol. A szakemberek egész évben különböző bemutatókra járnak, ahol megtudják, mi várható abban az évben, és milyen mesefilmek lesznek a kicsik kedvencei. Hiszen a trendet az írószerek területén is az animációs figurák határozzák meg.

 

Trendek a papír-írószerben

 

Szűcs Mihályné, a Renomé Print Kft. tulajdonosa elmondta, már nemcsak a ruhaszakma, hanem a papír-írószer szakma is nagyon divatérzékeny. A kicsiknél jelentkezik az, hogy milyen filmet mutatnak be az adott évben a mozik. Ahhoz az üzletek tartanak táskát, tolltartót és különböző felszereléseket.


A kicsinél a figura, a nagyoknál a márka számít

 

Amíg a kisebbeknél a mesefigurák a fontosak, addig a nagyobb iskolások már a márkákra adnak. A szakemberek azt mondják, sok esetben érdemesebb a magasabb ár ellenére is a jobb minőségű felszerelést megvenni, hiszen egyes vízfestékek és színes ceruzák színhűek, és ezek szinte már garantálják a gyermek sikerélményét az iskolapadban. Van olyan gyártó is, amely külön figyel arra, hogy a grafitceruza belseje a többszöri leejtés ellenére se törjön össze, így a gyerekek szinte az egész ceruzát el tudják használni.

 

Figyelnek a balkezesekre :)

 

Külön törődésben van részük a balkezes gyerekeknek, akik speciális ceruzát, tollat és ollót tudnak betenni a tolltartójukba. Érdemes figyelni az írószerek hirdetett akcióit, hiszen sok esetben sorsjegyet kapnak a vásárlók, vagy egyéb kedvezmények fogadják őket az üzletekben.

M. E.

(Fotó: internet)