Indul a parlagfűszezon

Erősebb pollenfertőzöttség

 

A pollen, azaz a szóródó virágpor rengeteg problémát okoz az allergiásoknak. Most a csalánfélék pollenkoncentrációja a közepes-magas tartományban alakul. Esetenként magas koncentrációban lehet jelen a kenderfélék virágpora is. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. Az üröm és a libatopfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. Előfordulhat még a levegőben a lórom, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a hárs, a fenyőfélék, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pillangósvirágúak pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakul, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

 

Virágzik a parlagfű

 

A legfrissebb pollenjelentés szerint a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog. Dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvos elmondta, a parlagfű augusztus-szeptemberben szórja a pollent. Az érzékenyeknek már most érdemes elkezdeni szedni a gyógyszereket. Ilyenkor ajánlott gyakran arcot és hajat mosni; ez is segíthet az allergiásoknak. Érdemes az ágyneműket is sűrűbben mosni, ám azokat és a ruhákat nem jó a szabadba teregetni, hiszen a pollenek ráülepednek azokra – tette hozzá a megyei tisztifőorvos.

 

Segíthet az esősebb időjárás

 

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. A vasárnap éjszaka érkezett esős idő enyhíti a pollenfertőzöttséget térségünkben is, ugyanakkor a csapadék miatt a parlagfű intenzívebben nő, így irtására jobban kell majd figyelni. A törvényi előírásoknak megfelelően júliustól már elindultak a hatósági ellenőrzések. Akik nem irtják az allergén növényt, bírságot is kaphatnak. A büntetés mértéke az adott terület parlagfüves szennyezettségétől függ – pár tízezer forintos vagy akár milliós büntetés is kiszabható. Az allergiás tünetek megelőzése, csökkentése érdekében a betegeknek érdemes felkeresniük kezelőorvosukat. A parlagfűszezonban az allergiások az aktuális helyzetről az ÁNTSZ weboldalán található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak.

Dér Vivien

(Fotó: Internet)